Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister obrany Naď pre TV JOJ: Slovensko zrejme čaká kombinácia lockdownu a celoplošného testovania
Zdielať na

Minister obrany Naď pre TV JOJ: Slovensko zrejme čaká kombinácia lockdownu a celoplošného testovania

BRATISLAVA / Slovensko zrejme čaká kombinácia lockdownu a celoplošného testovania. Vo štvrtok ráno to pre TV JOJ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. O všetkom sa rozhodne dnes na zasadnutí Ústredného krízového štábu SR. Práve ten bude rozhodovať o ďalšom postupe v boji proti ochoreniu COVID-19. 

Pandemická komisia, ktorá zasadala v stredu, sa zhodla na tom, že Slovensko by malo mať kombináciu oboch opatrení, a to miernejší lockdown aj celoplošné testovanie. Uviedol to vo štvrtok ráno pre TV JOJ pred rokovaním krízového štábu minister obrany Jaroslav Naď. 

"Poznáme nejaký výsledok pandemickej komisie, ale ešte má o ňom rokovať Ústredný krízový štáb SR. To bola asi historická pandemická komisia, bolo tam asi 8 ministrov a odborníkov z každej oblasti, ktorí jasne definovali, čo sa deje a nedejú sa dobré veci," skonštatoval Naď, s tým že sa budú prijímať ďalšie opatrenia, o ktorých budú kompetentní informovať po zasadnutí Ústredného krízového štábu SR. "Bude to zrejme taký miernejší lockdown a bude to aj celoplošné testovanie. To, že sa Matovič snaží stiahnuť z testovania, tak to sú veľmi milné komentáre," zdôraznil šéf rezortu obrany.

Kombináciu lockdownu a plošného testovania pripustil aj Krajniak

"Tie čísla sú oveľa horšie ako som ja osobne čakal. Budeme musieť prijať nejaké opatrenia a teraz sa o tom budeme radiť na Ústrednom krízovom štábe. Tie čísla aj mňa prekvapili. Na tej krivke od 15. októbra - čo sa týka počtu hospitalizovaných, počtu nakazených, tak nedošlo k žiadnej zmene, ako keby sme žiadne opatrenia neurobili. Preto budeme musieť zvažovať, čo ďalej," vyjadril sa pre TV JOJ minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.

Informáciu o kombinácii lockdownu a celoplošného testovania Krajniak ešte nevedel potvrdiť, no ani vyvrátiť. "Nemôžeme to ale nechať iba takto, ako je to doteraz. Len plošné testovanie už nestačí," skonštatoval Krajniak. Od kedy budú platiť nové obmedzenia, sa zatiaľ nevie. "Teraz sa o tom budeme baviť na Ústrednom krízovom štábe. Podstatné je to, že musíme do momentu toho plošného testovania tú krivku aspoň trocha zmiernili. Pretože inak nám skolabujú nemocnice, podobne ako sa to deje v Česku," uzavrel Krajniak.

Minister hospodárstva SR Richard Sulík na otázku novinárov, ako vníma možnosť lockdownu, neodpovedal. "Rokovania sú celé uzavreté a potom oznámime výsledok spoločne," v krátkosti zhrnul Sulík.

​Lekár Peter Visolajský by lockdown na Slovensku prijal hneď

Názor lekára Petra Visolajského na plošné testovanie je: "Myslím si, že situácia je tak vážna, že by sme sa mali baviť o celoštátnom lockdowne. Hovorí sa, že máme dosť lôžok, ale často tie počty lôžok nie sú správne a aj počet zdravotníkov je kamuflovaný. Situácia v zdravotníctve je veľmi vážna." 

Myslí si, že lockdown by mal byť hneď. "Vírus sa dá poraziť pred nemocnicami. Keď sa nemocnice naplnia, tam treba už zatiahnuť silno ručnú brzdu...To čo ste videli v iných krajinách, tie prísne opatrenia, silné reštrikcie, tak to má svoj dobeh, tak ako keď zastavíte nákladnú loď, tak ona ešte ide. V tomto prípade je to ešte pár týždňov, ktoré ešte pôjdu a do nemocníc je to ešte taký mesiac. " 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy