Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Od dnes platí na Slovensku zákaz vychádzania za týchto podmienok
Zdielať na

Od dnes platí na Slovensku zákaz vychádzania za týchto podmienok

BRATISLAVA / Od soboty začínajú na Slovensku platiť zákaz vychadzania za týchto podmienok.

"Bolo to najťažšie rozhodovanie, aké vláda počas samostatnej Slovenskej republiky prijala," uviedol na úvod tlačovky Igor Matovič. Konzílium odborníkov či pandemická komisia sa rozhodovala na základe viacerých dát. Jedným z nich je krivka rastu pozitívnych prípadov. Podľa Marek Krajčíjho máme identický rast a posledných sedem dní slovenská krivka rastie rýchlejšie ako česká. "S potvrdeným covidom-19 nám denne v nemocniciach zomiera 18 ľudí," uviedol Marek Krajčí. 

Konzílium odborníkov odporúčalo pandemickej komisii tvrdý lockdown minimálne na dva až tri týždne. 

PRIJATÉ OPATRENIA

  • Obmedzenie hromadnej dopravy s cieľom zníženia mobility. Krízový štáb odporučil pre VÚC zrušenie bezplatnej regionálnej prepravy s výnimkou ŤZP
  • Od pondelka 26.10 do 27.11 budú uzavreté všetky školy s výnimkami detských jaslí, materských škôl a prvého stupňa ZŠ

Zákaz vychádzania (Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Bardejov)

  • Od 24.10. do 1.11.
  • výnimka zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu - v čase od 01:00-05:00; cesta na testovanie;najbližšie potraviony, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, dojazd do bydliska do 25.10. 2020
  • výnimka zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom tstu (PCR alebo antigénový test nie starší ako z 23.10) - cesta do zamestnania, doprovod dieťaťa do školy, najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt; pobyt v prírode (okres bydliska)

Zákaz vychádzania (celé Slovensko) 

  • od 24.10.2020 - 1.11.2020
  • Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska
  • v čase od 01.00 do 05.00 hod.
  • cesta na testovanie 
  • cesta do zamestnania, doprovoddieťaťa do školy
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt 
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska) 
  • dojazd do bydliska do 25.10.2020

Režim na hraniciach

  • Pokračovanie námatkových kontrol na hraniciach s ČR
  • Prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa

Podľa Richarda Sulíka je v koalícii podpora na dobrovoľné testovanie a 10-dňovú karanténu pre tých, ktorí sa nechcú testovať. Dohoda, ktorá sa črtá na krízovom štábe nemusí byť taká boľavá, povedal Sulík.

O tom, či definitívne bude celoplošné testovanie, sa rozhodne v pondelok. Po pilotnom testovaní na Orave. Uviedol to Richard Rybníček na brífingu po rokovaní krízového štábu. Samosprávy sa ale naďalej majú pripravovať na celoplošné testovanie. "V tejto chvíli ideme za primátormi a starostami s tým, že pokračujeme v prípravách na celoplošné testovanie,“ uviedol prezident Únie miest a Slovenska Richard Rybníček. 

Už vo štvrtok ráno povedal pre TV JOJ minister obrany Jaroslav Naď, že pôjde o kombináciu lockdownu a plošného testovania, vtedy však ešte nešpecifikoval, odkedy nastane. "Poznáme nejaký výsledok pandemickej komisie, ale ešte o ňom má rokovať ústredný krízový. To bola asi historická pandemická komisia. Bolo tam osem ministrov a odborníkov z každej oblasti, ktorí jasne definovali čo sa deje a nedejú sa dobré veci. Bude to zrejme taký miernejší lockdown a celoplošné testovanie," povedal Naď. 

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus pred krízovým štábom uviedol, že sa budú zaoberať aj zatváraním hraníc. 

Priaznivcom lockdownu je aj lekár Peter Visolajský. Ten si myslí, že by mal byť hneď. "Vírus sa dá poraziť pred nemocnicami. Keď sa nemocnice naplnia, tam treba už zatiahnuť silno ručnú brzdu...To čo ste videli v iných krajinách, tie prísne opatrenia, silné reštrikcie, tak to má svoj dobeh, tak ako keď zastavíte nákladnú loď, tak ona ešte ide. V tomto prípade je to ešte pár týždňov, ktoré ešte pôjdu a do nemocníc je to ešte taký mesiac. " 

"Myslím si, že situácia je tak vážna, že by sme sa mali baviť o celoštátnom lockdowne. Hovorí sa, že máme dosť lôžok ale často tie počty lôžok nie sú správne a  aj počet zdravotníkov je kamuflovaný. Situácia v zdravotníctve je veľmi vážnam," hovorí o plošnom testovaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy