Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemocnice hlásia stav na hranici možností. Aktuálne informujú o viac ako 90% obsadenosti
Zdielať na

Nemocnice hlásia stav na hranici možností. Aktuálne informujú o viac ako 90% obsadenosti

SLOVENSKO / Ministerstvo zdravotníctva hľadá covidové nemocničné lôžka. Podľa neho je situácia mimoriadne vážna a všetky nemocnice sa blížia k naplneniu kapacít. Urgentné riešenie potrebuje aj Bratislava. Univerzitná nemocnica požiadala o pomoc Národný onkologický ústav, Národný ústav srdcovo-cievnych chorôb a nemocnicu v Malackách. Lôžok je však stále málo. Ministerstvo zdravotníctva zvažuje, že siahne na detské lôžka v Národnom ústave detských chorôb.

"Situácia je mimoriadne vážna, naozaj mimoriadne," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Včerajší počet obetí 127. PCR testy odhalili nových 2487 pozitívnych, antigénové 3145. Počet zaočkovaných vzrástol o 6065. Celkovo je zaočkovaných 206 383 ľudí. Počet hospitalizovaných zostáva vysoký, 3719 pacientov. Ministerstvo práve pre stály nárast hospitalizácii hľadá riešenia ako navýši počty lôžok v nemocniciach.

"V súčasnosti sme pripravení kapacitne na 5 800 lôžok. Je našou povinnosťou myslieť dopredu a pripraviť sa na ešte väčší nával pacientov," konštatovala hovorkyňa Eliášová. Najväčšia nemocnica v rámci celého Slovenska sa blíži k 100% obsadenosti covidových lôžok. "Aktuálne máme 96% obsadených," oznámila hovorkyňa univerzitnej nemocnice Eva Kliská. V snahe byť schopná prijímať stále nových pacientov s covidom pacientov prerozdeľujú do okolitých nemocníc. "Pomáha nám NOU, NÚSCH, nemocnica v Malackách," informovala Kliská. Podľa informácii televízie JOJ sa ministerstvo zdravotníctva pripravuje na krajné riešenie, ktoré lekárov starajúcich sa o detských pacientov z celého Slovenska šokovalo. Univerzitná nemocnica bude hospitalizovať dospelých pacientov v národnom ústave detských chorôb. "Áno, zvažujeme túto možnosť. Pracovník z ministerstva zdravotníctva si bol prehliadnuť priestory, je to v štádiu príprav. Starať by sa o pacientov, ak vznikne takéto oddelenie, mohli zahraniční lekári. Ak bude potrebné, je to alternatíva," uviedla hovorkyňa Eliášová. Odkázané na spoluprácu s menšími nemocnicami pre narastajúci počet covidových pacientov sú tiež nemocnice Košice a Žilina. "Obsadenosť covid lôžok máme od 85 - 95%," informovala Monika Kršková, hovorkyňa nemocnice v Košiciach. "Tá situácia je mimoriadne vážna naozaj na celom Slovensku, ale Bratislava je najhoršie tým, že tu žije najviac ľudí," konštatovala Eliášová. 

​V nemocnici v Žiline sú tak ako v Bratislave na takmer stopercentnej obsadenosti lôžok pre pacientov s umelou pľúcnou ventiláciou. "Čo sa týka JIS a aristických lôžok tak už sa blížia k hranici obsadenosti. Momentálne je to približne 90%," uviedla hovorkyňa nemocnice v Žiline, Záteková. Náporu covidových pacientov čelia aj menšie nemocnice. "To, ako sa vyvíja pandémia na Slovensku, je ozajstná katastrofa. Po dnešnej službe na COVID oddelení, to tam vyzerá ako z hororového filmu. Moje najhoršie obavy sa naplnili, dokonca ich aj predčili. Bohužiaľ. Realita je už naozaj taká, že čo sa týka prevzatia pacienta na UPV, už musíme naozaj zvažovať, kto je a kto nie je perspektívny. Aj tak je úmrtnosť na UPV okolo 90%!!!," vyjadril sa doktor Jozef Kubík z bojnickej nemocnice na sociálnej sieti po nočnej službe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy