Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pacient z Nitry, s podozrením juhoafrickej mutácie koronavírusu, zomrel
Zdielať na

Pacient z Nitry, s podozrením juhoafrickej mutácie koronavírusu, zomrel

Archívna reportáž: Typ mutácie

NITRA / Pacient, ktorý bol hospitalizovaný v Nitre s ochorením Covid-19, zomrel. Pred časom navštívil Afriku.

"Pacient, u ktorého bolo podozrenie na africkú mutáciu ochorenia Covid-19 dnes, bohužiaľ, zomrel. Stále nie je potvrdené o aký typ koronainfekcie sa jednalo v jeho prípade. K identite, stavu ako aj k priebehu ochorenia pacienta sa vyjadrovať nebudeme," potvrdila pre TV JOJ hovorkyňa fakultnej nemocnice v Nitre Tatiana Kubinec. 

Krajčí pre TV JOJ povedal, že v prípade podozrenia juhoafrického kmeňa koronavírusu boli dostatočne dohľadané kontakty. "Tí pasažieri mali vyplnené e-hranice a na základe toho sa dotrasovali a mali by byť všetci v izolácií," povedal šéf rezortu zdravotníctva. Výsledky budú o niekoľko dní a podľa našich informácií muž pochádza z okresu Nové Zámky.

"Juhoafrická“ mutácia B.1.351: Variant, ktorý koncom roka identifikovali v Južnej Afrike, už na tomto území dominuje. Predbežné dáta naznačujú, že aj táto mutácia môže mať vyššiu schopnosť šírenia sa než dosiaľ dominantné varianty vírusu. Zatiaľ nie je jasné, či môže mutácia spôsobovať aj ochorenie s ťažším priebehom. Výskyt vírusu v Európe bol už zaznamenaný vo Francúzsku a vo Veľkej Británii. Väčšina prípadov bola zachytená v súvislosti s cestovaním no objavujú sa už aj ojedinelé klastre (zoskupenia ochorení v epidemiologickej súvislosti). Rakúska vláda tiež upozornila na výskyt tohto variantu v Tirolsku.

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy