Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda sa dohodla: Dištančné vyučovanie, otvorené obchody pre očkovaných a prekonaných
Zdielať na

Vláda sa dohodla: Dištančné vyučovanie, otvorené obchody pre očkovaných a prekonaných

Archívne video Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vládna koalícia po stretnutí oznámila spoločnú dohodu v boji proti pandémii. Podľa slov premiéra Eduarda Hegera k dohode dospeli spoločne. Aj naďalej sa predlžuje zákaz vychádzania, ale otvoria sa obchody pre zaočkovaných a ľudí, ktorí ochorenie prekonali.

Vláda sa dohodla a v parlamente navrhujú:

  • predlžuje sa zákaz vychádzania
  • školy, 13.12., 2 stupeň základných škôl a stredné školy budú v dištančnej forme výučby
  • obchody sa otvoria pre očkovaných a prekonaných 
  • otváranie hotelov, lyžiarskych stredísk od 25. decembra
  • Matovičov návrh na motiváciu očkovania pozmenili z 500 eurovej poukážky na 300 eur v hotovosti

"Boris Kollár sa ospravedlňuje, ale nemohol byť prítomný. Odkazuje, že s dohodou súhlasia, aj keď bojovali aj za otvorenie obchodov pre otestovaných," povedal Igor Matovič. "Dohoda trvá do 9. januára. Vývoj situácie budeme pozorne sledovať, pokiaľ sa to zhorší, budeme musieť konať," uviedol Lengvarský.

Strana Za ľudí bude za povinné očkovanie

Ministerka Veronika Remišová sa vyjadrila, že ak tieto opatrenia a motivácie k očkovaniu nepomôžu budú ako strana Za ľudí navrhovať povinné očkovanie. "Strana Za ľudí, vždy podporovala očkovanie. My chceme, aby zodpovední ľudia mali nejaké výhody. Sme radi, že práve toto sa nám podarilo. Momentálne opatrenia nie sú dlhodobé. Ak sa tieto opatrenia k očkovaniu neuplatnia, budeme vyžadovať povinné očkovanie. Chceme chrániť životy ľudí, vyzývam prezidentku, že tak ako to spravil aj český prezident Miloš Zeman, aby jasne podporila povinné očkovanie," vyjadrila sa ministerka Veronika Remišová.  

Školy od pondelka dištančne

Druhý stupeň základných škôl a stredné školy pôjdu od pondelka na 5 dní na dištančnú online výučbu. "Chcem povedať rodičom, že toto vyučovanie bolo kompromisom, aby sa mohli otvoriť prevádzky. Sloboda očkovaným a pomoc malým prevádzkam, tým sme sa riadili," uviedla Anna Zemanová zo strany SaS. ​

Od piatka, 10. decembra, otvorené obchody pre OP aj bohoslužby

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval o otvorení obchodov pre zaočkovaných proti Covidu-19 a tých, ktorí ochorenie prekonali. Rovnaké opatrenie bude platné pre bohoslužby.

Matovičove poukazy budú v hotovosti

Minister zdravotníctva navrhoval motiváciu na očkovanie rizikovej skupiny v podobe poukážok v hodnote 500 eur. S koaličnými partnermi sa dohodli na odmene 300 v hotovosti pre všetkých, ktorí sa dali zaočkovať 3. dávkou v hotovosti. Pre tých, ktorí sa očkovať ešte neboli alebo ich čaká druhá dávka je odmena 200 eur. Odmeny dostanú tí, ktorí sa do 24. decembra zaregistrujú. Tí, ktorí už sú zaočkovaní treťou dávkou dostanú peniaze. 

"Tvrdím, že sa zaočkuje dramaticky viac dôchodcov. Verím, že každý si pred Vianocami bude chcieť polepšiť," povedal Matovič. 

​​"Vyzývam každého občana, aby dodržiaval opatrenia a mali by sme si byť vedomí toho, že máme v rukách našu budúcnosť," povedal Heger.

Od 25. decembra otvoria hotely, vleky a aj fitness

Režim OP - očkovaní a prekonaní 

  • hotely (max. 75 % kapacity, povinný PCR test - 72 hodín alebo antigénový test 48 hodín) 
  • reštaurácie hotelov len výdaj cez okienko alebo na izbu. Spoločenské priestory hotelov zatvorené. 
  • bohoslužby (max 30 osôb alebo 1os/25 )
  • vleky a otvorené lanovky, kabínkové lanovky uzavreté
  • fitness (1os/25 m² alebo 6 osôb)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy