Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tretia vlna môže byť spôsobená Delta variantom vírusu
Zdielať na

Tretia vlna môže byť spôsobená Delta variantom vírusu

BRATISLAVA / Delta variant sa skôr či neskôr rozšíri aj na Slovensku. Vo Veľkej Británii, kde je oboma dávkami zaočkovaná väčšia časť populácie a prvú dávku má okolo 80% dospelých, táto mutácia spôsobila príchod tretej vlny. Podľa odborníkov sa však ukazuje, že vďaka vyššej zaočkovanosti aj rizikových skupín, vírus nespôsobil kolaps nemocníc. Aj preto je podľa nich potrebné dosiahnuť na Slovensku vyššie percento zaočkovanosti.

Veľká Británia ukazuje, prečo sa očkovať, odkazujú odborníci. Má oveľa vyššiu mieru zaočkovanosti než Slovensko dnes, a delta variant tam priniesol tretiu vlnu.

"Začal sa šíriť medzi nezaočkovanými. Čiže aj keď je vo Veľkej Británii už viac ako polovica ľudí zaočkovaných dvoma dávkami, tak tá menšia polovica, ktorí nie sú zaočkovaní dvoma dávkami, úplne stačí na to, aby to vyvolalo tretiu vlnu," hovorí Peter Sabaka, z Kliniky infektológie a geografickej medicíny LF UK, SZU, UNB.

"Vo Veľkej Británii je väčšina prípadov deti do 12, prípadne 18 rokov. Tie nie sú očkované. To znamená, že sa to šíri najmä v nezaočkovanej populácii," vraví Richard Kollár, matematik.

Najviac si ale treba podľa nich všímať to, že tým, že boli zaočkované rizikové skupiny, nezahltili sa nemocnice.

"Majú tretiu vlnu, ale ale tá im nejako významnejšie nenapĺňa nemocnice. Ani nevídame nejaký veľký vzostup nových úmrtí. A to je najmä kvôli tomu, že takmer všetci seniori a takmer celá riziková populácia vo Veľkej Británii je zaočkovaná," vysvetľuje Peter Sabaka.

Tým pádom je u očkovaných oveľa nižšia pravdepodobnosť, že by vírus šírili.

"Jedna dávka vakcíny chráni pred delta variantom na 30 percent a 2 dávky mRNA vakcíny chránia na 88 percent," vraví Peter Sabaka.

"Zdá sa, že mať druhú dávku je naozaj dôležité," hovorí Boris Klempa, virológ z Biomedicínskeho centra SAV.

Ochrana pred hospitalizáciou je ešte vyššia.

"2 dávky mRNA vakcíny chránia pred hospitalizáciou na 96 percent a 2 dávky od firmy Astra Zeneca chránia na 92 percent," upresňuje Peter Sabaka.

"Zatiaľ výsledkom v Británii je, že je tam v nemocniciach 1400 ľudí, to je na Britániu takmer nula," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

V nemocniciach vidia efekt očkovania aj dnes.

"Momentálne sa u nás na oddelení nachádzajú pacienti len takí, ktorí sa nedali očkovať. Ja som sa zatiaľ nestretol s jediným pacientom, ktorý by bol očkovaný dvomi dávkami vakcíny a potreboval by hospitalizáciu," hovorí Peter Sabaka. 

Príchod tretej vlny u nás očakávajú koncom leta a súvisieť môže aj s návratom detí do škôl. Očakávajú sa lokálne ohniská.

Vzhľadom na to, že delta variant má iné príznaky, bude podľa nich ťažšie ho odhaliť najmä ak sa zamení s bežnou nádchou.

"No a toto je problém, špeciálne, keď to postihuje najmä deti, tak si vieme predstaviť rodičov tých detí, keď im tečie sopel z nosa, tak nepôjdu na PCR test. Nepôjdu ani k lekárovi, lebo to je úplne bežná vec. Keby s tým chodili k lekárovi, tak uňho skončia každý tretí týždeň. Bolo by vhodné na školách kvôli tej delte testovať naozaj pravidelne," hovorí Richard Kollár.

Je preto dôležité zefektívniť očkovanie. V prípade prekonania covid-19 môže byť hladina protilátok rôzna. Očkovanie je podľa odborníkov istejšie. 

"Imunita vytvorená vakcínou je spoľahlivejšia, tie dve dávky zaručujú vyššiu úroveň protilátok a takisto aj dlhšiu trvácnosť," dodáva Boris Klempa.

Otázky ako sa postaviť delta variantu riešil aj slovenský krízový štáb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy