Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komplikácie pred letnými dovolenkami. Odborníci radia autá, cestovky obhajujú lietadlá
Zdielať na

Komplikácie pred letnými dovolenkami. Odborníci radia autá, cestovky obhajujú lietadlá

BRATISLAVA / Plánovanie dovolenky nebolo asi nikdy také komplikované ako toto leto. Sledovať musíte cestovateľský semafor, opatrenia krajiny, do ktorej sa chystáte, ale aj opatrenia na Slovensku, ktoré sa už o nedlho majú opäť meniť.

"Pred dvoma týždňami sme počuli ako sa uvoľňujú opatrenia, ako ľudia budú môcť cestovať a posledné dni počúvame znova výstrahy, pozor niečo príde, pozor," vyjadril sa prezident Zväzu cestovného ruchu, Marek Harbuľák. Na druhej strane odborník na tropickú medicínu a člen krízového štábu neodporúča dovolenkovanie v zahraničí. "Ak môžeme dovolenkujme doma, ak nemôžeme dovolenkovať doma, choďme autom, aby sme sa vedeli vrátiť," odkázal Vladimír Krčméry. 

Zástupcovia cestovných kancelárií považujú takéto vyjadrenie za zavádzajúce. Tvrdia, že lietanie je bezpečné a v prípade potreby dokážu zaistiť návrat dovolenkárov späť na Slovensko.

"Ja by som sa vrátil o rok dozadu, keď po vzniku pandémie ostali v zahraničí tisíce Slovákov a my sme ako cestovné kancelárie spolu s leteckými spoločnosťami dokázali všetkých ľudí doviezť domov," povedal generálny riaditeľ cestovnej kancelárie Mikuláš Milko. Vláda však už avizovala že aj pravidlá, ktoré aktuálne platia pre návrat na Slovensko sa budú meniť a to už čoskoro. "Do formulára e-hranica sa budú musieť hlásiť všetci," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Výhodu by mali mať zaočkovaní, ich povinnosť prihlásením sa do tohto formulára končí a môžu prejsť hranice. "Nezaočkovaní, tých čaká objednanie sa na PCR test, ktorým sa budú musieť preukázať pri vstupe na Slovensko. Predpokladám, že sa to spustí budúci týždeň táto kontrola," informoval minister Lengvarský. 

Zástupcovia cestovného ruchu síce opatrenia vítajú, no príde im to celé chaotické a nejasné a tak sami nevedia čo majú teraz robiť. "To sú naozaj zmätočné informácie, z ktorých nikto nevie vyjsť. Turisti nevedia čo, podnikatelia nevedia čo," reagoval prezident zväzu Marek Harbuľák. 

Menšie komplikácie pri cestovaní zdá sa, motivovali viacerých, aby sa nechali zaočkovať. V priebehu 24 hodín ich v čakárni pribudlo viac ako 20 000.K jednoduchšiemu cestovaniu by mali dopomôcť aj európske covid pasy, ktoré by mali začať v praxi fungovať už o pár dní. V relácii Analýzy Na hrane minister potvrdil, že dátum 26. júna ako začiatok fungovania covid pasov sa nemení. "Áno, je to v sobotu," potvrdil minister. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa ten termín nejak posúval. Ako bude v praxi fungovať, či ako sa k nemu dostaneme si minister necháva na vysvetlenie počas veľkej tlačovky, ktorú plánuje v piatok, 25. júna. "Jednu vec ľuďom môžem povedať, ktorá im výrazne uľahčí život. Stiahnite si aplikáciu vašej zdravotnej poisťovne," odkázal minister. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy