Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Namiesto otvárania im zostali iba oči pre plač: Podnikatelia tvrdia, že vláda ich znova oklamala
Zdielať na

Namiesto otvárania im zostali iba oči pre plač: Podnikatelia tvrdia, že vláda ich znova oklamala

SLOVENSKO / Naivne sme si mysleli, že konečne otvoríme, no znova nás oklamali- aj takto reagujú podnikatelia od Vysokých Tatier až po krajný východ Slovenska. Vláda totiž minulý týždeň avizovala, že gastro prevádzky a hotely budú môcť byť v čiernych okresoch otvorené aspoň pre zaočkovaných. Mnohí majitelia prevádzok už nakúpili sudy piva aj ďalšie zásoby do svojich reštaurácií. Nové pravidlá sú však oveľa prísnejšie.

Najskôr to bola nadej, radosť a veľká plány ako opäť od pondelka reštaurácie pre očkovaných otvoria no po rokovaní vlády zavládol vo Vysokých Tatrách obrovsky smútok. "Toto je vojna a my musíme bojovať," povedal majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci Rudolf Matejka. 

Toto nikto z tatranských podnikateľov nečakal, po prísľube premiéra začali s obrovským nadšením chystať svoje prevádzky na znovuotvorenie. No nateraz sa nič z toho diať nebude. 

Podnikatelia chápu, že situácia je veľmi vážna a apelujú na ľudí, aby svojou zodpovednosťou pomohli cestovnému ruchu. "Ja som teraz v slepej uličke, ak nás neotvoria aspoň pre zaočkovaných ja nemám veľa možnosti," uviedol majiteľ reštaurácie Vladimír Mikolaj. V čiernych Tatrách môžu byť ubytovaní jedine hostia na pracovnej ceste, jedlo sa bude vydávať cez výdajné okienko.

Zatiaľ, čo pred pár dňami podnikatelia z Humenného zvážali sudy piva a chystali sa na otvorenie prevádzok, dnes je všetko inak. "Myslel som si, naivne, že nám dovolia aspoň očkovaných. Či sa cítim oklamaný? Ja neviem, mňa táto vláda už nemôže oklamať, lebo ja im už neverím ani slovo," povedal majiteľ mestskej pivárne Andrej Lipčák. 

Pán Andrej Lipčák rovnako ako aj mnohí ďalší podnikatelia v čiernych okresoch sa už tešili na zákazníkov. Namiesto toho znova doplatili na neustále zmeny pravidiel. "Sme naštvaní, ale čo mám z toho, že som naštvaný? Veď keby tu prišlo pár očkovaných ľudí, nech mi niekto vysvetlí, čo je na tom také zlé," uviedol Lipčák. 

V ťažkej situácii musel nájsť majiteľ pivárne riešenie aj na to, aby neprišiel o zamestnancov. "Dohodol som sa s nimi, že im budem platiť 70 percent z platu, lebo oni mi odídu. A na východe Slovenska, keď vám raz zamestnanec odíde do Nemecka, už sa nikdy nevráti," komentoval situáciu Lipčák. 

Výhody pre očkovaných aj v čiernych okresoch mali akousi motiváciou k tomu, aby sa ľudia dali zaočkovať. Mnohí sú však už skeptickí a myslia si, že ani výhody či odmeny za očkovanie nepomôžu. "Neviem, či by to bolo také, že to očkovanie má zmysel v tom, že idem do reštaurácie, keď nezaočkovaných doteraz nepresvedčili zdravotníci, tak neviem," povedala Humenčanka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy