Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Karanténne mestečko pri Žehre sa zmenšuje. V závere týdžňa sa má rozhodnúť, či ho zrušia
Zdielať na

Karanténne mestečko pri Žehre sa zmenšuje. V závere týdžňa sa má rozhodnúť, či ho zrušia

ŽEHRA / Novovybudované kontajnerové mestečko pri osade blízko Žehry je poslednou karanténnou oblasťou na Spiši. Aj tá sa pomaly zmenšuje. Z pôvodnej stovky ubytovaných ju už takmer polovica - 45 ľudí opustila. Ochorenie COVID-19 totiž úspešne prekonali. Zvyšná časť obyvateľov v karanténe zatiaľ príbuzným doma stále chýba. Vojaci tak stále pokračujú v operácií Karusel.

Karanténne mestečko pri žehrianskej osade má svojích obyvateľov už vyše dvoch týždňov. Niektorí už odtiaľ odišli. Od štvrtka začínajú ďalšie opakované testy "V 55. deň operácie Karusel pokračujeme v testovaní na koronavírus v marginalizovaných rómskych komunitách pretestovaním 54 obyvateľov obce Žehra - po 14 dňoch," informovala Miroslava Mindárová, sily pre špeciálne operácie, OSSR. 

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa vojenskí zdravotníci ku osade vrátili. Vyzbrojení boli výterovými, čiže PCR testami. "Sú tu odberové tímy ozbrojených síl Slovenskej Republiky. Jedno testovanie bude dnes a druhé bude zajtra," vyjadril sa prednosta OÚ Žehra Miloš Pacovský. 

Vojenským zdravotníkom asistujú aj pediatri. Testujú každého obyvateľa karantény, aj deti. Ide o obyvateľov, ktorí mali pred otvorením žehrianskej osady pozitívne výsledky. Krízový štáb ich izoloval aj s najbližšou rodinou. V mestečku zaznamenali drobné nepokoje. Obyvateľom chýbali veci, napriek tomu, že sa krízový štáb o nich stará. 

Výsledky týchto testov rozhodnú o tom, či v závere tohto týždňa toto karanténne mestečko zrušia, alebo nie. Karanténne mestečko je oproti už otvorenej osade. Jeho obyvatelia majú denno-denne na očiach svojích známych, kamarátov či susedov, ktorí už majú slobodný pohyb.

Výsledky testov by mali byť známe do dvoch dní. Teda, najneskôr v sobotu večer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy