Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Analytik o testoch: Testovanie je povinnosť, je to ako keď si dáte ráno spodné prádlo
Zdielať na

Analytik o testoch: Testovanie je povinnosť, je to ako keď si dáte ráno spodné prádlo

SLOVENSKO / Slovensko po nedeli eviduje už viac ako tisíc obetí ochorenia Covid-19. Blížime sa aj k ďalšej psychologickej hranici – v nemocniciach je už hospitalizovaných takmer 2 000 ľudí. A pripomenieme ešte aktuálne čísla – do štatistík pribudlo približne 550 pozitívnych pri 3 415 PCR-testoch. Čo všetko sa dá z toho vyčítať, to sa dozvieme od ďalšieho hosťa Novín o 12.

Podrobnejšie informácie sme zisťovali u dátového analytika Ivana Bošňáka z občianskej platformy DÁTA BEZ PÁTOSU, ktorá združuje odborníkov na dátovú analytiku a aplikovanú matematiku. Ich cieľom je prinášať všetkým ľuďom spoľahlivé a zrozumiteľné informácie, a ilustrovať ich na jednoduchých príkladoch zo života, ktoré vie pochopiť naozaj každý.

Dátové analýzy doposiaľ vykonávajú výlučne z PCR-testov, výsledky antigénových testov do svojich štatistík zatiaľ nezapočítavajú. "Tá odborná verejnosť s nimi pracuje, je potrebné ich začať započítavať možno nejakými koeficientami do celkového počtu, aby sme ten obrázok mali kompletný. Zvlášť, ak sú tie objemy antigénových testov veľké a relatívne vysoká je tam aj pozitivita. Ten obrázok treba ilustrovať tak, že nie je dobrý, je zhoršujúci sa a potvrdzuje len to, že keď sme testovali menej tými PCR testami, tak vtedy sme nemali kompletný obrázok. Ak sme okolo 3. - 4. novembra kulminovali a krivku zlomili, tak odvtedy pozvoľna stúpame," vysvetlil Bošňák. 

Od začiatku sa hovorilo, že 2 000 pacientov v nemocniciach je už taká hranica, či už psychologická alebo z hľadiska reálneho vyťaženia kapacít nemocníc. Pôjde toto číslo hore? Zhorší sa situácia v nemocniciach? "Niekde dochádza k vyčerpaniu tých kapacít niekde na 50%, niekde to môže byť menej, niekde viac, ale určite to bolo zvolené ako psychologická hranica, určite neklesáme," odpoveal Bošňák. 

Ako sa mení situácia na Slovensku? Pamätáme si, že regióny ako Orava či Bardejov boli na tom veľmi zle. "Nestojí otázka, že či lockdown alebo testovanie, to testovanie, to je povinnosť, to je ako že si dáte ráno spodné spodné prádlo. Testovať treba, či PCR krížom-krážom alebo antigénmi v oblastiach, ktoré sú ohniská, testovať treba," povedal Bošňák. 

Na korona-mape Slovenska je vidieť, ako sa postupne mení červená zóna a posúva sa z Oravy trochu južnejšie, na Považie. "Dnes sme skôr na Považí, Ilava, Dubnica, Púchov, Nové Mesto nad Váhom, ale aj Trenčín, to už sú veľké oblasti. Orava má dokopy 160-tisíc ľudí, ale toto Horné Považie má 360-tisíc," doplnil Bošňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy