Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Čaputová: Premiér by mal zvážiť presunutie manažovania koronakrízy na niekoho iného
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: Premiér by mal zvážiť presunutie manažovania koronakrízy na niekoho iného

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka dnes vyjadrila názor, že by mal premiér odovzdať riadenie koronakrízy inému členovi vlády. Sama sa ponúkla, že pomôže. Vraj dodnes nepozná jasný plán a mali by byť všetci jednotnejší.

"Celý svet rieši Covid - 19, a my riešime premiéra. Je čas na zmierenie," vyjadrila sa prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v relácii Braňo Závodský naživo na rádiu Expres. Premiér podľa nej stavia krajinu pred "falošnú dilemu“, ak tvrdí, že jedinou cestou sú len dve možnosti plošného testovania alebo lockdownu. Kto by mal byť tým členom vlády, ktorý by riadil koronakrízu prezidentka nepovedala. 

​Prezidentka Zuzana Čaputová ako aj právnička sa vyjadrila k rokovaniu vlády, na ktorom sa prehodnocoval núdzový stav. "Návrh mi poslala ministerka spravodlivosti. Z toho prvého pohľadu sa to zdá byť ako dobrý krok správnym smerom, pretože predlžovanie núdzového stavu, ďalšie a opakované nie je v súlade so súčasným znením. To znamená, že ak si tá epidemiologická situácia vyžiada zmenu alebo pokračovanie núdzového stavu tak je dobré ak sa k tomu prispôsobí aj právny rámec," povedala prezidentka a dodala, že zatiaľ to úplne hodnotiť nebude. "Nehodnotím tú právnu normu ešte lebo výsledný produkt príde až z parlamentu mne na stôl, ale ten samotný zámer považujem za dobrý krok," vyjadrila názor k predlžovaniu núdzového stavu prezidentka. 

Prezidentka o lockdowne a celoplošnom testovaní

"Ja to predovšetkým považujem za falošnú dilemu, že buď jedno alebo druhé. Opieram sa o vedecké poznanie a o odporúčanie vedcov. Aj dnes publikovala skupina vedcov to akým spôsobom je dobré ísť ďalej. Sú to opatrenia, ktoré sa týkajú aj zníženia mobility v kombinácii s cieleným testovaním v ohniskách nákazy, s trasovaním a vyhľadávaním kontaktov," konštatovala prezidentka s tým, že treba stále dodržiavať všeobecné opatrenia dodržiavania odstupov, eliminovanie kontaktov, umývanie rúk a nosenia rúšok. Redaktorka sa pýtala prezidentky aj na výrok premiéra Matoviča, v ktorom vyzýval najvyšších predstaviteľov štátu, ktorí kritizovali celoplošné testovanie, aby sa ospravedlnili a povedali, že za možný lockdown môžu oni. "Ja som sa vtedy vyjadrila, teda vyzvala vládu, aby zvážila povinnosť v prípade ak by nebola schopná zabezpečiť pretestovanie všetkých. Pokiaľ ide o výzvu premiéra, som v skupine s ďalšími vedcami, odborníkmi, politikmi, ktorých kritizuje za to, že máme na niektoré veci iný názor. K tomu sa nemám dôvod vyjadrovať," uzavrela tému Matovičovej výzvy prezidentka. Podľa prezidentky premiérove manažovanie vytvára dojem chaosu. "Nielen ja, ale aj množstvo ľudí vnímame istú mieru chaosu. A aj v tejto súvislosti považujem za dobré, keby premiér zvážil odovzdanie agendy manažovania krízy niekomu inému," myslí si prezidentka. 

Budem rada ak nájde jednotné riešenie pre všetky školy

"Ja budem rada ak sa nájde jednotné riešenie pre všetky školy. Samozrejme, myslím si, že je nevyhnutné vrátiť deti do škôl. Nielen z hľadiska vzdelávania, ale aj psychických dopadov. Je treba nájsť balans medzi dvoma hodnotami," konštatuje prezidentka. Jednou z hodnôt je právo na vzdelávanie a druhou zaobstarať bezpečné prostredie. Dôležitá otázka je aj to, či návrat do škôl môže byť podmienené testovaním. "Tam mám veľmi vážne otázniky nad ústavnosťou, aj po konzultácii s viacerými ústavnými právnikmi. Podmieňovať testovanie či už iných skupín obyvateľstva alebo detí povinne je podľa nášho názoru skôr kolízne s Ústavou," odpovedala prezidentka Čaputová. 

Premiér po rokovaní vlády reagoval na slová prezidentky Čaputovej

"Ja nemenežujem koronakrízu, skôr by som povedal, že koronakríza menežuje nás," povedal na začiatku svojej reakcie. "Ja sa snažím pomáhať ministrovi zdravotníctva v tých veciach, v ktorých pomôcť môžem. Takisto aj pri zavedení pilotného testovania žiakov ministrovi školstva," objasňuje svoje kroky premiér. "Samozrejme ale nie som manažér koronakrízy, takže neviem ako mám odstúpiť z funkcie, ktorú nemám," reaguje premiér na slová prezidentky. 

Na otázku, či tu vládne chaos premiér povedal, že si skôr myslí, že tu panuje nenávisť a zaujatosť zo strany médií voči vláde. "Zo strany opozície je to normálne, keď sa k tomu pridá aj koaličný partner, že sa správa akoby úmyselne fauloval svojho spoluhráčov na ihrisku, tak to taký dojem môže vytvoriť," dodal Matovič. 

"Rád by som vrátil loptičku pani prezidentke, ale nepoznám jej dnešné vyjadrenie. Ale pani prezidentka mala vyhlásenie týždeň pred celoplošným testovaním o tom, ako by malo byť dobrovoľné. Aby sme jednoducho neurobili, to čo sme urobili. Že bude lockdown a tí, ktorí prejdú cez test tak budú mať výnimku," uviedol Matovič. 

"Pani prezidentka povedala, že nech ide na test len ten, kto chce bez akýchkoľvek certifikátov a akýchkoľvek výnimiek. To sme urobili v treťom kole a videli sme, že prišlo len 15 percent ľudí. Ak by sme to takto spravili v prvom kole, nezachránime Oravu, nezachránime si na Slovensku nemocnice, lebo by sme sa dostali do katastrofy," hovorí Matovič.

​Prezidentka Čaputová má podľa Matoviča najväčšiu dôveru zo všetkých politikov na Slovensku a "keď človek s najväčšou dôverou na Slovensku a povie, a zopakovala to po stretnutí so mnou, kde som ju doslova prosil, aby to nehovorila, keď povie, že ďalšie plošné testovanie by malo byť striktne dobrovoľné, tak neviem, ako mám splniť požiadavku vedcov zo združenia Veda pomáha, ktorí teraz hovoria, poďme testovať do Púchova, do Považskej Bystrice, do Trenčína, kde nám to horí," dodal Matovič. 

Podľa premiéra celoplošné testovania zabralo na Orave. Pred šiestimi týždňami boli Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín tie najhoršie miesta na Slovensku, dnes sú najlepšie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy