Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd rozhodol: Všetci obvinení v akcii Judáš budú stíhaní väzobne, vrátane Lučanského
Zdielať na

Súd rozhodol: Všetci obvinení v akcii Judáš budú stíhaní väzobne, vrátane Lučanského

Google News Button Sledovať správy

PEZINOK / Súd rozhodol o väzobnom stíhaní Milana Lučanského a ďalších obvinených v akcii Judáš. V rámci akcie Judáš bolo obvinených sedem osôb. Ide o ľudí, ktorí pôsobili a niektorí stále pôsobia vo vysokých funkciách Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy. Väzbu pre obvinených navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzobnom stíhaní obvinených v rámci akcie Judáš. Do väzby putujú Jozef Rehák, Daniel Čech, Milan Lučanský, Boris Beňa, Peter Gašparovič, Marián Kučerka, aj Ladislav Vičan. Poslední piati podali voči rozhodnutiu sťažnosť. Dôvodom väzobného stíhania sú obavy z ovplyvňovania svedkov.  

Dnes ráno krátko po siedmej hodine priviezli bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského na Špecializovaný trestný súd do Pezinka. Súdne pojednávanie začalo okolo pol deviatej. Pôvodne mal začať už o pol ôsmej, ale kvôli hláseniu pozitívneho prípadu rodinného príslušníka u jedného z obvinených začal napokon súd až o hodinu neskôr. Ako prvý mal byť vypočutý Milan Lučanský. Bývalý policajný prezident oznámil sudkyni, že jeho manželka je pozitívna na ochorenie Covid - 19. Sudkyňa jeho výsluch presunula na koniec. Ako prvého teda vypočúva námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby, Borisa Beňu. "Vzhľadom na zvýšené bezpečnostné obvinenia bude Milan Lučanský umiestnený v samostatnej miestnosti súdu a jeho výsluch sa uskutoční prostredníctvom telemostu," informovala Kudjaková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu. Obvineného Borisa Beňu riaditeľ postavil mimo službu. Podľa obhajcu Borisa Beňa, Daniela Lipšica, sám Beňa avizoval počas výsluchu, že si bude dávať žiadosť o odchod do civilu.  Podľa jeho obhajcu u neho nie sú naplnené materiálne dôvody väzby. "Bol dočasne postavený mimo službu riaditeľom služby. Avizoval na výsluchu, že si bude podávať žiadosť do civilu," povedal obhajca Beňu Daniel Lipšic. Svoju vinu za vydieranie ale odmieta. Ďalšie skutky, ktoré sa týkajú vyzradenia utajovaných skutočností vo vzťahu k nasadeným odposluchom vysvetlil. Okrem nich dnes ešte vypočuli bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča a vyšetrovateľa Mariana Kučerku. "Uviedol na svoju obranu aj účel tých stretnutí, z ktorých má vyplývať ten skutok, ktorý sa mu kladie za vinu. Jednoznačne samozrejme poprel, že nikoho nikdy nevydieral a žiadne peniaze neprijal," vyhlásil obhajca Petra Gašparoviča, Peter Erdős. "Budeme sa vyjadrovať až po rozhodnutí súdu," zdržala sa komentovania obhajkyňa Kučerku, Ingrid Zlochová. Obhajcovia vyšetrovateľa Kučerku sa odmietli vyjadriť aj k údajným tvrdým praktikám Úradu špeciálnej prokuratúry, o ktorých v súvislosti s jeho osobou ešte v piatok hovoril Robert Fico.

Okrem tejto štvorice sudkyňa Pamela Záleská rozhodla aj v prípade expolicajta Ladislava Vičana, ktorého si presunula na nedeľu zo soboty. K najočakávanejšiemu výsluchu Milana Lučanskeho došlo až pred 16 tou hodinou. Od siedmej ráno pritom čakal na to, aby zabojoval o zotrvanie na slobode. Aj jeho vypočúvanie trvalo dlho. Z návrhu na vzatie policajného exprezidenta do väzby malo vyplynúť, že dôkazy proti nemu by mali byť silnejšie ako sa pôvodne zdalo. Nemá stáť len na výpovedi Ľudovíta Makóa. "Nebudem sa vám k tejto trestnej veci vyjadrovať. Vzhľadom na to, že s mojim klientom nie som dohodnutý na tom, že by som poskytoval médiám nejaké informácie," reagoval obhajca Lučanského, Beresecký. Ide pritom už o druhého bývalého policajného prezidenta, u ktorého padlo obvinenie a skloňuje sa trestná činnosť a väzba. "Ja som prekvapený z týchto udalostí, pretože s týmto človekom alebo s inými som nikdy nemal ani len podozrenie ani vedomosť o niečom takom. Na druhej strane ide o výpoveď nejakých kajúcnikov. Musíme si počkať na to ako dopadnú súdy," vyhlásil Peter Pellegrini. "My sme pred voľbami sľúbili, že polícii rozviažeme ruky a toto je následok. Nech si len pekne robia svoju robotu. Takto má fungovať právny štát, takto je to správne," povedal Richard Sulík. 

​Podľa zistení TV JOJ v prípade obvinených údajných “zradcov” z radov polície aj v tajnej službe došlo k zmene dozorujúcich prokurátorov. Dôvodom je ich prepojenie na jedného z obvinených, konkrétne vedúceho štvrtého operatívneho oddelenia NAKA, Mariána Kučerku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy