Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poistenci VšZP nájdu od soboty v aplikácii svoj COVID pas EÚ. Pripravené sú aj ostatné poisťovne
Zdielať na

Poistenci VšZP nájdu od soboty v aplikácii svoj COVID pas EÚ. Pripravené sú aj ostatné poisťovne

Inštruktážne video

BRATISLAVA / Od soboty, 26. júna, na Slovensku spustia vydávanie certifikátov schválených Europarlamentom. Sprostredkovávať budú osvedčenia jednotlivé zdravotné poisťovne. Ako prvá prichádza s postupom v aplikácii Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Oficiálne osvedčenia budú slúžiť pre uľahčenie voľného pohybu a postupné a koordinované rušenie obmedzení. Osvedčenia, ktoré budú bezplatne vydávať vnútroštátne orgány, majú byť k dispozícii v papierovej alebo digitálnej forme s QR kódom.

Osvedčenie potvrdí:

  • zaočkovanie jeho držiteľa proti ochoreniu COVID-19,
  • negatívny výsledok nedávno podstúpeného testu alebo
  • prekonanie ochorenia

V praxi tak pôjde o tri rôzne certifikáty. Spoločný rámec EÚ prinesie v celej Únii overiteľné osvedčenia a mal by zabrániť podvodom a falšovaniu. Systém osvedčení EÚ sa formálne zavedie 1. júla na obdobie 12 mesiacov.

V relácii Analýzy Na hrane minister potvrdil, že dátum 26. júna ako začiatok fungovania covid pasov sa nemení. "Áno, je to v sobotu," potvrdil minister. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa ten termín nejak posúval. "Jednu vec ľuďom môžem povedať, ktorá im výrazne uľahčí život. Stiahnite si aplikáciu vašej zdravotnej poisťovne," odkázal minister.

​Všeobecná zdravotná poisťovňa je už pripravená na spustenie

VšZP je pripravená počas víkendu spustiť pilotnú prevádzku jednotných COVID osvedčení EÚ vo svojej mobilnej aplikácii. "Vo VšZP cítime obrovskú zodpovednosť k veľkosti nášho poistného kmeňa. Práve preto chceme postupne v pilotnej víkendovej prevádzke zabezpečiť pre takmer 3 mil. našich poistencov bezproblémový priebeh vydávania COVID osvedčení," uvádza generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko.

Základné informácie:

  • V mobilnej aplikácii VšZP sa budú zobrazovať osvedčenia, ktoré vystavuje NCZI.
  • COVID osvedčenie EÚ platí vo všetkých krajinách EÚ, ktoré budú uznávať vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a dobrovoľne budú môcť akceptovať aj ďalšie preparáty, ako napríklad ruský Sputnik V. 
  • Elektronickú verziu osvedčenia je možné stiahnuť a uložiť v mobilnom zariadení.
  • Poistenci môžu požiadať aj o papierovú verziu. Najjednoduchšie a zároveň najbezpečnejšie však je mať COVID osvedčenie EÚ v mobilnej aplikácii – máte ho stále so sebou, bez rizika straty, s maximálnou ochranou osobných a citlivých údajov.
  • Poistenci VšZP si ju môžu aktivovať aj pomocou tvárovej biometrie. Potrebný je k tomu len mobil s operačným systémom Android alebo iOS, platný občiansky preukaz a pár minút času.
  • Obe verzie, digitálna aj papierová, budú mať kód QR, ktorý obsahuje základné informácie, ako aj digitálny podpis. Ten potvrdzuje pravosť COVID osvedčenia EÚ a zároveň ho chráni pred falšovaním.
  • Osvedčenie je bezpečné a chránené, obsahuje iba základné informácie o poistencovi a nevyhnutné údaje týkajúce sa očkovania, resp. testovania.
  • Vydáva sa v štátnom jazyku a v angličtine.

Pozrite si inštruktážne video:

Od 26. júna sa začínajú generovať prvé európske COVID pasy vo forme QR kódov už aj pre Slovákov. Zatiaľ ich budú ako prví dostávať automaticky tí, ktorí si doteraz požiadali o dočasné certifikáty. Od pondelka budú môcť o COVID pasy už žiadať všetci. Ak ste boli zaočkovaní, tak potvrdenia o očkovaní sa budú vydávať priebežne. Potvrdenie o prekonaní ochorenia alebo o negatívnom teste nedostanete skôr ako prvého júla. Tieto dva typy potvrdení totiž pribudnú do systému až v júli.​

Pripravené sú aj ostatné poisťovne

"Poistenci Dôvery budú mať certifikát o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 v mobilnej aplikácii Dôvera už v najbližších dňoch," informoval hovorca poisťovne Matej Štepiansky. "Zdravotná poisťovňa UNION je z technického hľadiska pripravená. Čaká už len na dáta z NCZI," konštatovala hovorkyňa ZP UNION, Beáta Dupaľová Ksenzsighová. 

Vakcíny

Všetky krajiny EÚ budú akceptovať osvedčenia o očkovaní vydané v iných členských štátoch pre vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Členské štáty sa samy rozhodnú, či uznajú aj osvedčenia týkajúce sa vakcín schválených v rámci vnútroštátnych povoľovacích postupov alebo vakcín, ktoré schválila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na núdzové použitie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy