Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Niektoré slovenské školy otvorili svoje brány. Pozrite sa, čo všetko čakalo na školákov
Zdielať na

Niektoré slovenské školy otvorili svoje brány. Pozrite sa, čo všetko čakalo na školákov

MÚTNE / Niektoré školy už pretestovali starších žiakov, učiteľov aj rodičov. V týchto školách sa môžu žiaci od pondelka alebo od utorka učiť priamo v školských laviciach. Väčšina žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov sa však naďalej učí dištančne.

Školáci na druhom stupni Základnej školy v Mútnom zarezávajú už od pondelka. V piatok dostali od kompetentných súhlasné stanovisko a v sobotu otestovali žiakov aj rodičov. Nemali ani jeden pozitívny prípad. A tak sa žiaci vybrali do školy, kde ich čakali aj mikulášske balíčky.

Deťom pri príchode do školy dezinfikoval pri vchode školník a riaditeľka im merala teplotu. "Ja som už doma nechcel byť," povedal jeden zo žiakov ZŠ Mútne. "Doma je to také, že nie som s kolektívom, je to zlé na psychiku," vyjadrila sa ďalšia zo žiačok.

V škole majú aj germicídne žiariče, ktoré slúžia na dezinfekciu vzduchu a povrchov. "Začali sme to vybavovať v piatok, akonáhle sme videli výzvu, že škola sa môže zapojiť do testovania. Triedni učitelia oslovili rodičov a ostatné bolo v réžii pána starostu," prezradila Janka Murínová, riaditeľka ZŠ a MŠ Mútne. Pri vstupe do triedy prebiehala aj druhá kontrola. Okrem žiackej knižky na lavici mali aj certifikát negativity.

​V Snine otvorili jednu základnú školu

V rámci Sniny otvorili v pondelok iba druhý stupeň na jednej základnej škole. "Dnes ráno bola prvá úloha učiteľov zistiť, aké sú počty," povedal riaditeľ Cirkevnej spojenej školy sv. Cyrila a Metoda v Snine Jozef Lojan.

Väčšina tried piateho až ôsmeho ročníka je naplnená na 80 percent. Rodiča aj žiaci sa otestovali počas víkendu. Deti, ktoré zostali doma o nič neprídu. Môžu totiž sledovať online prenosy z každej vyučovacej hodiny cez webkamery, ktoré sú nainštalované priamo v triedach.

Na niektorých školách by sa deti tento týždeň mali testovať kloktaním

Tento týždeň by sa na niektorých školách mali deti testovať na COVID-19 kloktaním. Po pondelkovom rokovaní vlády to uviedol premiér Igor Matovič. Rodičia by si podľa jeho slov mohli vybrať, či svoje dieťa dajú týmto spôsobom otestovať. Dodal, že uvedené testovanie je presnejšie ako antigénové testy. Testovanie kloktaním bude vhodné skôr pre regióny, v ktorých je nižšia zamorenosť, malo by byť organizované pod záštitou primárky infektológie Ľudmily Košťálovej.

Matovič uviedol, že uplynulý víkend, teda 5. a 6. decembra, boli s vedomím Úradu vlády SR otestované Základná škola Mútne na Orave, ZŠ Námestie Slovenského učeného tovarišstva v Trnave, ZŠ Besst aj gymnázium Besst v Trnave. Na Súkromnej odbornej škole Trebišov bolo otestovaných najviac žiakov, a to 515, čo predstavuje 93 percent žiakov školy. Otestovaní boli aj žiaci troch škôl v Starej Ľubovni a ZŠ v Spišskom Hrhove. „My dnes už tú celú agendu odovzdávame ministerstvu školstva. Ukázali sme, že sa to dá, že sa netreba obávať,“ povedal premiér.

Banskobystrické základné školy zostanú pre druhý stupeň do konca roka zatvorené

Banskobystrické základné školy zostanú pre druhý stupeň zatvorené do konca tohto kalendárneho roka. Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, dohodli sa na tom riaditelia 11 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica.

Dôvodom je nízky záujem zo strany rodičov o testovanie svojich detí, čo je jedna z podmienok, aby mohol byť vyučovací proces prezenčnou formou pre piatakov až deviatakov opätovne spustený. Riaditelia zároveň avizujú, že by nedokázali zabezpečiť súčasne prezenčnú a dištančnú formu vzdelávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy