Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila svoj odchod zo strany. Hovorí o nezvládnutej tlačovej konferencií
Zdielať na

Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila svoj odchod zo strany. Hovorí o nezvládnutej tlačovej konferencií

Archívne video

BRATISLAVA / Koniec korunnej princeznej. Tak to momentálne vyzerá situácia vo vládnej strane Sloboda a solidarita. Lucia Ďuriš Nicholsonová zvažovala svoj odchod. Ide o vyvrcholenie nedávneho koalniičného sporu, ktorý vznikol po tlačovej konferencii dua Nicholsonová - Cigániková.

Po niekoľkých dňoch oznámila svoj odchod. Lucia Ďuriš Nicholsonová sa rozhodla odísť zo strany SaS na základe napätia, ktoré vyvolala v koalícií po kauze čerpania eurofondov z dielne vicepremiérky zo strany Za Ľudí, Veroniky Remišovej. "Rozhodla som sa odísť zo strany SaS. Kauza, ktorú som rozpútala, spôsobila strane problémy a prehĺbila napätie vo vládnej koalícii. Nezvládla som formu tlačovej konferencie a preto vyznela ako frontálny útok na Veroniku Remišovú, čo mi je ľúto. Ako politik viem, že forma je často dôležitejšia ako obsah," napísala vo svojom statuse odchádzajúca dvojka kandidátky SaS.

Napriek postoju Remišovej, bolo pre Nicholsonovú dôležité na neopakovanie chýb z minulosti. "Poukázať na tú chybu bolo dôležité nie pre lynč Veroniky Remišovej, ale pre vládu, ktorá takéto chyby už nemôže opakovať, ak chce zmysluplne využiť 20 miliárd eur, ktoré k nám z EÚ o chvíľu prídu," vysvetluje. 

Dôvody prečo ich neriešila so svojou koaličnou kolegyňou vysvetlila v dvoch rovinách. "Informáciu o nevyužitej miliarde som sa dozvedela až po funuse, keď sa s tým nedalo nič robiť. A po druhé, žiaľ, v tejto koalícii sú nie vždy vzťahy nastavené na efektívnu spoluprácu a ústretovú komunikáciu,"  konštatuje odchádzajúca. Naďalej však chce ostať v Bruseli a vykonávať svoju funkciu predsedníčky európskeho výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. Svoj odchod taktiež označila za  "priznanie si politickej zodpovednosti."

Rozhodla som sa odísť zo strany SaS. Kauza, ktorú som rozpútala, spôsobila strane problémy a prehĺbila napätie vo...

Uverejnil používateľ Lucia Nicholsonová verí v zdravý rozum Štvrtok 11. februára 2021

Čo sa Nicholsonovej nepodarilo


Ďuriš Nicholsonovej sa v poslednom období príliš nedarí. Aspoň čo sa týka výrokov. Naposledy si na paškál vzala sociálneho ministra Krajniaka a prideľovanie dotácií v jeho rezorte. K okamžitej demisii vyzvala parlamentného predsedu Borisa Kollára po jeho čajovej kauze. Naopak ospravedlňovať sa musela naposledy samotná europoslankyňa. Novozámockej nemocnici, ktorú obvinila z neopodstatneného oddelenia novorodenca od matky. Medzičasom si už za svoju stranícku podriadenú sypal popol na hlavu predseda SaSky Richard Sulík. Na rozdiel od Nicholsonovej bol vo svojich vyjadreniach zdržanlivý.

"Vyjadrím sa potom, čo sa budem mať možnosť s ňou v kľude rozprávať. Nie takto, bez toho," vyhlásil líder strany SaS Richard Sulík. To, či rozhovor prebehol a akým spôsobom zatiaľ nie je známe. Strana sa však vyjadrila prostredníctvom hovorcu. "Mrzí nás, že sa naša zakladajúca členka takto rozhodla. Poznáme ju dlho, vieme, že toto jej rozhodnutie nepadlo ľahko, no rozhodla sa slobodne a my to budeme rešpektovať," dodal hovorca strany Ondrej Šprlák.

Situáciu okomentoval aj kolega Branislav Gröhling. Ten verí, že sa europoslankyňa do strany opäť vráti. "Nemá zmysel komentovať koaličné dorozumenia, pretože tie tu vždy boli a budú a ako človek, ktorý myslí optimisticky a preferuje konštruktívnu prácu pred hádkami, vždy verím, že nezhody sa utrasú. Lucia, tvoje rozhodnutie musím rešpektovať. Ďakujem ti veľmi pekne za tvoju prácu a držím ti palce doma aj v zahraničí," dodal Gröhling.

Politologička napriek odchodu výraznej tváre zo strany SaS si nemyslí, že by odchod voličsky uškodil."Určite nie je jedinou, alebo kľúčovým človekom pre túto stranu. A jej odchod zo strany zrejme nebude znamenať výrazný pokles voličských preferencií," zhodnotila politologička Andrea Világi.

A tak výrok Nicholsonovej na margo čerpania eurofondov z inkriminovanej tlačovej konferencie, v kontexte jej možného odchodu, dnes vyznieva úplne inak. "Stojím tu aj preto, aby sme sa z tejto chyby poučili do budúcnosti," povedala začiatkom februára.

Cigániková sa nikam nechystá

Predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková  nevidí žiadny dôvod na odchod zo strany. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti. V pondelok 8. februára stála na tlačovej konferencii vedľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

"Nevidím žiaden dôvod na odchod zo strany, ktorej vízie a hodnoty plne zdieľam, len preto, že som stála vedľa kolegyne v nevhodný čas," napísala s tým, že tlačová konferencia bola rozdelená na dve témy - eurofondy a zdravotníctvo. "Ja som sa vyjadrovala len k zdravotníckej časti a doplnila som informácie, ktoré nikto nespochybnil a boli vopred diskutované aj v koalícii," doplnila. "Vzniknutá situácia ma mrzí, ale nijako som ju nespôsobila a s Veronikou Remišovou aj ďalšími kolegami zo Za ľudí som v kontakte od prvého momentu, aby som im situáciu vysvetlila," podotkla Bittó Cigániková.

Odchod Nicholsonovej považuje Remišová za vnútorný problém strany

Odchod europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) je vnútorným problémom strany, nie koalície. Uviedla to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Reagovala tak na informáciu, na základe ktorej mala Ďuriš Nicholsonová oznámiť svoj záujem odísť z SaS aj členom strany.

"Eurofondy boli od začiatku zrejme len zástupný problém. Pani poslankyňa pôsobí v Európskom parlamente v Bruseli, koalícii žiadne problémy nespôsobovala. Teraz zrazu jeden deň porozpráva na tlačovej konferencii nepravdy a na druhý deň odchádza zo strany," uviedla v stanovisku Remišová.

OĽaNO nechce komentovať

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) nechce komentovať vnútorné záležitosti SaS. "Opakované útoky predstaviteľov strany SaS na vlastnú koalíciu nás, samozrejme, mrzia. O to viac, ak znižujú autoritu vlády v čase mimoriadne vážnej krízy," zdôraznil Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

Na hrane odchodu

Europoslankyňa Nicholsonová sa po vstupe do Európskeho parlamentu rozhodla pozastaviť svoje členstvo v strane. To sprevádzali nezhody na straníckom kongrese, kde nemala dostať dostatočný počet voliteľov. Pred parlamentnými voľbami sa po rozkole v strane rozhodovala o svojom návrate. Už vtedy uvažovala, že stranu SaS opustí, no následne ju Sulík označil ako dvojku na kandidátke. "Lucia Ďuriš Nicholsonová bude dvojkou môjho návrhu kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb. Predpokladám, že ak získa viac preferenčných hlasov, ako získala v roku 2016, tak to bude pre ňu silný signál, aby ďalej pôsobila v slovenskej politike. V každom prípade bude kandidovať a zúčastňovať sa na kampani,"povedal Richard Sulík a doplnil, že SaS predstaví silnú kandidátku do volieb, „za ktorú dá ruka do ohňa".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy