Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kičuru pustili na slobodu, prokurátor podal sťažnosť. Zostáva tak naďalej za mrežami
Zdielať na

Kičuru pustili na slobodu, prokurátor podal sťažnosť. Zostáva tak naďalej za mrežami

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vyhovel žiadosti bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru a prepustil ho na slobodu. Kičura však naďalej zostáva za mrežami, pretože voči verdiktu súdu podal sťažnosť prokurátor. Vo veci preto rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky.

O žiadosti Kajetána Kičuru vo štvrtok rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv sa pokúšal dostať na slobodu. Špecializovaný trestný súd požiadal o prepustenie z väzby. Do Banskej Bystrice ho priviezli ráno, sudca začal s jeho výsluchom o 10:30.

Špecializovaný trestný súd napokon rozhodol, že Kičuru prepustí z vyšetrovacej väzby. Keďže prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť, bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv bude vo väzbe, kým nerozhodne Najvyšší súd.

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla ešte vlani 21. apríla voči Kičurovi obvinenia za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Podľa obvinení malo ísť v Kičurovom prípade o úplatok až vo výške viac ako 200-tisích eur.

Vzhľadom na to, že Kajetán Kičura je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s väzbou Ústavný súd SR v Košiciach. Ten dal 22. apríla súhlas na jeho vzatie do väzby, čo ŠTS pre hrozbu ovplyvňovania svedkov urobil. Následne 11. mája sťažnosť obžalovaného voči rozhodnutiu ŠTS zamietol NS SR. Obvinený žiadal prepustenie z väzby aj v lete a následne aj v novembri 2020, súdy mu však nevyhoveli.

NAKA minulý rok počas policajnej akcie Rezerva 2 obvinila 4 fyzické a 1 právnickú osobu. Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla 2020. 

​Najvyšší súd prepustil bývalého generálneho riaditeľa Štátnych hmotných rezerv Jantoša

V utorok 9. februára Najvyšší súd prepustil z výkonu väzby na slobodu bývalého riaditeľa Štátnych hmotných rezerv Jozefa Jantoša. Jantoš bol vo väzbe v Banskej Bystrici. "Špecializovaný trestný súd rozhodol o prepustení môjho klienta Jozefa Jantoša na slobodu, keďže toto rozhodnutie nebolo právoplatné, rozhodoval Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí a prepustil môjho klienta na slobodu," uviedla pre TV JOJ Ingrid Zlochová, právna zástupkyňa Jantoša. 

Ako informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová, senát 4T NS SR na neverejnom zasadnutí potvrdil rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie Najvyššieho súdu. "Senát Najvyššieho súdu dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby u obvineného v tomto štádiu konania pominuli,“ potvrdila Važanová.

Jozef Jantoš bol vo väzbe od 31. júla 2020. V tomto prípade išlo o niekoľkomiliónové zákazky, ktoré mala získať súkromná firma od Štátnych hmotných rezerv. "Je to verejné obstarávanie, budú sa vypočúvať svedkovia a zaisťovať listinné dôkazy," uviedol v júli 2020 prokurátor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy