Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodičáky nezískate už dva mesiace. Zákaz vychádzania brzdí cvičné jazdy
Zdielať na

Vodičáky nezískate už dva mesiace. Zákaz vychádzania brzdí cvičné jazdy

BRATISLAVA / Vodičské preukazy pre absolventov autoškôl polícia nevydáva už dva mesiace – niet pre koho. Z dôvodu zákazu vychádzania sú cvičné jazdy zrušené. Majitelia autoškôl sú presvedčení, že ich je možné robiť bezpečne pre žiaka aj inštruktora. Ak bude potrebné, sú pripravení ísť pred Úrad vlády s vozidlami a dať o sebe vedieť.

Žiaci autoškôl už dva mesiace nesmú nielen za lavicu, ale ani za volant.  "Toto mám rozrobené, to všetko čaká, plus ešte ďalší, ktorí nemajú pridelený kurz, máme teraz stopku, nesmieme vykonávať praktickú činnosť," opisoval počty žiakov čakajúcich na vodičský preukaz majiteľ autoškoly František Kovács.


Získať vodičský preukaz akejkoľvek skupiny je od polovice decembra prakticky nemožné. Teóriu v autoškolách síce vyučujú dištančne, jazdy sú ale zakázané – dôvodom je vládne opatrenie o zákaze vychádzania.  "Nakoľko na vykonávanie praktického výcviku v autoškole sa nevzťahuje žiadna z výnimiek zo zákazu vychádzania, z toho dôvodu sú všetky praktické jazdy až odvolania zrušené," objasnila policajná hovorkyňa Viktória Borloková.
 
"Pokračovať len v teoretickej výučbe sa dá do určitého momentu," povedal majiteľ autoškoly Pavol Jurík.


"Za sebou mám iba teóriu a cvičisko a čakajú ma už len jazdy, december január boli 2 mesiace som v aute nesedel, ani som si neskúšal, myslím si že toto bude väčší problém naspäť si sadnúť a pokračovať," posťažkoval si frekventant autoškoly Lukáš Koco.


Podľa majiteľov bez praktického výcviku sa návyky strácajú a pokiaľ žiak nesedí v aute, tak význam výuky sa tým stráca.


Na možnosť získať vodičák čakajú aj budúci profesionáli – v mnohých firmách je ich nedostatok. Majitelia a inštruktori autoškôl nevidia dôvod, na zákaz.


"Niektorí môžu ísť do práce za svojim zákazníkom. Žiaka si vyzdvihneme, žiaka doma vyložíme, auto dezinfikujeme, vyvetráme, ideme pre ďalšieho žiaka," uviedol Kovács. "Kurz v autoškole je uzavretá skupina ľudí, poznajú sa, vedia sa okontrolovať," dodal Jurík.


Ministerstvo dopravy komplexný balíček schémy pomoci pre autobusovú a nákladnú dopravu, taxislužby i autoškoly predložilo tento týždeň na prerokovanie. Čo je jeho podstatou oznámia až po jeho odobrení. "Minister dopravy Doležal návrh predostrel koaličným partnerom, ak koaličná rada tento materiál schváli na budúci týždeň, tak radi budeme komunikovať aj konkrétny obsah materiálu," uviedol hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy