Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku minulý rok zomrelo najviac ľudí od druhej svetovej vojny
Zdielať na

Na Slovensku minulý rok zomrelo najviac ľudí od druhej svetovej vojny

BRATISLAVA / Na Slovensku zomrelo minulý rok najviac ľudí od druhej svetovej vojny, takmer 59 000 ľudí. Informáciu zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Na Slovensku podľa Štatistického úradu zomrelo v roku 2020 o 15 percent viac seniorov vo veku 65+ ako v predošlých rokoch. Najvyšší nárast počtu úmrtí sa prejavil v Trenčianskom a Prešovskom kraji. Počet úmrtí v decembri bol vyšší o 58 percent a medzi seniormi až o viac ako 70 percent. 

V roku 2020 zomrelo na Slovensku 59 000 ľudí, je to takmer o 5,5 tisíca osôb ako zomieralo v priemere za posledných päť rokov. Počet úmrtí tak vzrástol o 10,2 %. 

"Predbežné dáta potvrdzujú, že v roku 2020 zomrelo na Slovensku najviac osôb od konca druhej svetovej vojny. Celoročný nárast o vyše 10 % pozitívne ovplyvnil fakt, že až do septembra zomieral mesačne porovnateľný počet ľudí ako predošlé roky, od októbra však tempo rastu počtu zomretých zvyšovalo dynamiku,“ spresnila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Vyšší počet zomretých úrady zaznamenali naposledy v poslednom roku druhej svetovej vojny v roku 1945. Vtedy zomrelo 67,5 tisíca osôb. Predtým, ešte v roku 1927, kedy zomrelo za rok vyše 59 000 osôb. 

Štatistický úrad SR

Najhoršie sa prejavili čísla v decembri. Na Slovensku zomrelo 7 282 ľudí, to bola o 58 percent vyššia hodnota ako v priemere predošlých piatich rokoch. 

Štatistický úrad SR

Podľa Štatistického úradu vyšší počet zomretých sa podľa predbežných dát prejavil za celý rok len veľmi minimálne vo vekovej skupine do 64 rokov. Výrazne sa ale prejavil vo vekovej skupine 65 rokov, a to najmä od septembra 2020. "Nárast počtu zomretých oproti predošlým rokom v skupine do 65 rokov sa prejavil posledné dva mesiace roka, pričom v decembri to bolo o +20 %. Viacero mesiacov v priebehu roka však zomieralo v tejto vekovej skupine menej ľudí ako predošlé roky,“ doplnila Podmanická. Preto na celoročnej báze v tejto vekovej skupine došlo k poklesu zomretých voči predošlým rokom o 3 %.

Extrémne vysoké prírastky zomretých sa prejavili v jednotlivých regiónoch v decembri 2020, vyššie hodnoty ako malo celé Slovensko sa v tomto mesiaci prejavili predovšetkým v Nitrianskom a v Trenčianskom kraji. V týchto regiónoch zomrelo o 78 percent viac ľudí ako počas predošlých rokov. Nasledovali Prešovský a Trnavský kraj s nárastom nad 60 percent. Na konci rebríčka rastu počtu zomretých bol Bratislavský kraj, v ktorom zomrelo o viac ako 30 percent osôb viac ako predošlé roky.

Štatistický úrad SR

​Alarmujúce čísla súvisia s pandémiou priamo aj nepriamo

Ak odpočítame potvrdené obete covidu alebo s covidom, zostane 2 600 ľudí, ktorí by za iných okolností zrejme zomrieť nemuseli. Počas prvej vlny pandémie sme mali aj mesiace, kedy zomieralo menej ľudí ako obyčajne. Druhá vlna však všetko zmenila. Celý rok tak prepísal historické tabuľky. Všetko sa to zlomilo v septembri. Nárast úmrtí za celý rok je až 10%.

Známy právnik a súdny lekár Peter Kováč pracuje aj na obhliadkach tiel mimo nemocníc. Už v novembri vedel, že je zle.
"Dochádza k väčšiemu počtu úmrtí pacientov mimo nemocníc, v domácom prostredí, na ulici a tak ďalej," upozornil. 

Nie sú to len úmrtia priamo spôsobené pandémiou. Často ide o chorých, ktorí zo strachu pred covidom nenavštívia lekára včas. Spomína infarkty aj samovraždy. Ak od nadpriemerného počtu zosnulých odrátame tých, ktorí zomreli na covid, alebo s covidom, dostaneme hrozivé číslo - 2 600.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy