Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osadník zo Žehry sa vrátil z Anglicka, je pozitívny na koronavírus
Zdielať na

Osadník zo Žehry sa vrátil z Anglicka, je pozitívny na koronavírus

ŽEHRA / Pozitívny výsledok na koronavírus má muž zo Spiša. Keďže ako televízii JOJ potvrdil prednosta obecného úradu v Žehre, nedodržiaval povinnú karanténu po návrate z Anglického Sheffieldu, dostal do problémov príbuzných aj osadu v Žehre. Nevedno presne, s koľkými ľuďmi prišiel do kontaktu, blízke okolie museli otestovať vojenskí zdravotníci.

Muž, ktorý mal pozitívny výsledok z víkendového testovania, má trvalý pobyt v osade. Údajne sem chodil iba na návštevy.

"Na konci marca sa vrátil s prvou várkou z Anglicka, medzitým stihol do soboty otočiť ešte raz Anglicko a priviezol druhú rodinu z Anglicka," uviedol prednosta ObÚ Žehra Miloš Pacovský.

V nedeľu muža otestovali v rámci masových testov v osadách vojenskí zdravotníci. Pozitívny výsledok ľudí znepokojil. Vedenie obce Žehra zabezpečilo aspoň prvotné kroky. Izolovali ho s rodinou v Richnave.

"Je majiteľom rodinného domu, takže celú jeho rodinu sme sústredili do toho rodinného domu," pokračuje Pacovský. Muž sa dal otestovať dobrovoľne, no s koľkými ľuďmi prišiel medzičasom do blízkeho kontaktu, nevedno.

Nezodpovedný obyvateľ bol od nedele strážený policajnou hliadkou vo vlastnom dome. V pondelok k nemu prišlo vojsko odobrať vzorky.

"Testujeme stále tie najzraniteľnejšie osoby. Krok v spolupráci medzi ozbrojenými silami, samosprávami a Zdravými regiónmi sa javil ako ten správny krok," informuje špecialista civilno-vojenskej spolupráce Peter Krivoš. 

Z domu v Richnave, kde nakazený muž býva, vzali vojenský zdravotníci 12 vzoriek na otestovanie, ide o jeho príbuzných. Potom smerovali do osady v Žehre.

"Polícia v tomto prípade bude situáciu a dodržiavanie karantény monitorovať a v prípade jej nedodržania o tom upovedomí orgán, ktorý je príslušný v danej veci ďalej konať," povedala hovorkyňa košickej polície Lenka Ivanová. Osadu izolovať neplánujú. Miestni obyvatelia sa tak naďalej môžu pohybovať na verejnosti

"Zatiaľ neuvažujeme nad osadou ako celku. Uvidíme, koľkých osôb sa to nakoniec bude týkať. Zatiaľ máme plán, žeby sme dali do karantény tie úzke kontakty," dodal hlavný hygienik Ján Mikas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy