Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci, ktorí prišli zo zahraničia, musia čakať na priechodoch
Zdielať na

Slováci, ktorí prišli zo zahraničia, musia čakať na priechodoch

KOMÁRNO / Na hraničných priechodoch otvorili v pondelok priestory pre obyvateľov Slovenska, ktorí sa chcú vrátiť domov. Budú si musieť počkať priamo na hranici na prevoz do izolácie v štátnych zariadeniach. Domov budú môcť ísť až po vykonaní testov s negatívnym výsledkom.

Na hraničnom priechode s Maďarskom vojaci, policajti a hasiči kontrolujú už nielen pendlerov, ktorí chodia za prácou, ale aj ľudí, ktorí sa vracajú naspäť na Slovensko.

Pre ľudí, ktorí bývajú a pracujú 30 kilometrov od oboch strán hranice, platí aj naďalej pôvodné nariadenie – môžu chodiť do práce a aj domov cez hranice bez nutnosti testovania, či pobyte v karanténe.

Avšak repatrianti, ktorí sa rozhodli prísť na Slovensko v pondelok po siedmej hodine ráno, budú musieť zotrvať istý čas na hraniciach. V Komárne im na tento účel poslúži budova bývalej colnice. Je tu pre nich pripravených niekoľko stolíkov, stoličiek, dezinfekčné prostriedky, rukavice a rúška.

K dispozícii im budú 24 hodín aj pracovníci okresného úradu odboru krízového riadenia. Z hraničného priechodu v Komárne sa do zariadení určených na karanténu budú spoločne odvážať v dvoch termínoch – popoludní o druhej a večer o desiatej. Dovtedy budú povinní stráviť čas v tomto záchytnom bode. Po vykonaní testov v zariadeniach ministerstva vnútra budú prepustení do domácej karantény.

"Tu v podstate sa budú zhromažďovať, aby sme mohli potom zavolať odvoz pre nich. Vždy k 14-tej hodine a potom 22-ej hodine," informovala Pavlína Kováčová z odboru krízového riadenia OU Komárno.

Priechod Jarovce

Aj na hraničnom priechode Jarovce kontroluje armáda a policajti ľudí, ktorí sa vracajú späť na naše územie. Pre všetkých, ktorí zostanú na hraniciach v miestnosti alebo mieste pre nich určených prídu trikrát denne autobusy a odvezú ich do štátom nariadených karantén. Z hraničného priechodu Berg odviezli dnes asi 20 ľudí. Medzi nimi aj 17-ročné dievča, ktoré bolo na výmennom pobyte v Bolívii. 

"Priletela z Bolívie do Paríža zo Santa Crus a tam presadala Lufhansou do Frankfurtu a z Frankfurtu do Viedne," opisuje jej otec. Pre problémy s papiermi cestovala až tri dni. Keďže dorazila až dnes, rodina vedela, že pôjde do karantény.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy