Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inštitút zdravotnej politiky zverejnil dlho utajovaný scenár možného vývoja nákazy
Zdielať na

Inštitút zdravotnej politiky zverejnil dlho utajovaný scenár možného vývoja nákazy

BRATISLAVA / Inštitút zdravotnej politiky v piatok zverejnil dlho utajovaný scenár možného vývoja nákazy. Je oveľa menej katastrofický ako prvé dva modely, a tiež ako model vypracovaný Američanmi. Vo vrchole nákazy by za súčasných podmienok nemalo byť pol milióna nakazených, ale len niekoľko tisíc. Čo však mnohých nepoteší, ten vrchol sa posúva z júla na koniec prázdnin. Veľa bude závisieť najmä od toho, či budeme disciplinovaní a aká bude situácia v lokalitách s marginalizovanými skupinami a v domovoch dôchodcov.

Pokiaľ by sa mal naplniť najnovší scenár, vrchol by mal prísť zhruba v septembri s počtom nakazených okolo 5,5 tisíc Slovákov.

"V tomto základnom scenári to činí asi 5 600 infikovaných, 3 400 symptomatických, 700 hospitalizovaných , z toho 205 COVID-19 pozitívnych a 75 na ventilácii," povedal Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky pri MZ SR. 

Z troch kriviek vybrali ako najreálnejšiu a základnú označenú fialovou farbou. "Fialová hovorí, že keby sme izolovali časť ľudí nad 70 rokov, ako by to vyzeralo. V praxi nie veľký rozdiel, ale v počte infikovaných, ale úmrtnosť o 40 percent menej," dodáva Smatana. 

Tento scenár je podľa tvrdení expertov na rozdiel od predchádzajúcich relatívne presný, čo si mohli za takmer 10 dní odskúšať. "Dnes sme predpovedali, že budeme mať asi 1 380 infikovaných, a v skutočnosti bolo 1340," dodal Smatana. 

"K dnešnému dátumu predikujeme hodnotu na R0 - 0,8," hovorí Smatana. R0 pod 1 znamená, že jeden človek nakazí v priemere menej ako 1 človeka. Všetko ale závisí od toho, ako budú obyvatelia Slovenska dodržiavať hygienické opatrenia najmä pri postupnom uvoľňovaní mobility. Neznámou však stále zostávajú sociálne vylúčené skupiny a domovy dôchodcov.

Keďže ide o statický scenár, nie o predpoveď, dnes ani experti nevedia jednoznačne povedať, či sa vráti ešte aj druhá vlna, alebo dokonca aj tretia.

"Je to scenár, ak budeme dodržiavať pravidlá, tak krivky môžu mať strmší spád," vysvetľuje Smatana. Závisieť to bude však aj od opatrení, ktoré Slovensku experti odporúčajú podľa skúsenosti z iných krajín. Je to najmä dokončiť plán podmienok uvoľňovania a zavádzania opatrení. "Dobudovať rezervnú infraštruktúru," myslí si Smatana. Ďalej zaviesť digitálne „sledovanie kontaktov" a dokončiť systém testovania, vrátane iných foriem testovania populácie. Napríklad aj testovanie podzemných vôd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy