Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najmenej ľudí v Čakárni je v Košickom kraji. Takmer 50% seniorov o očkovanie nemá záujem
Zdielať na

Najmenej ľudí v Čakárni je v Košickom kraji. Takmer 50% seniorov o očkovanie nemá záujem

BRATISLAVA / Čakáreň na termín očkovania je bez vekového obmedzenia pre všetkých od 16 rokov. Záujem ľudí o očkovanie klesá. Stále najväčší záujem pretrváva na západe. Kým tam sa v čakárni väčšinou čaká niekoľko dní, prípadne týždňov, na východe dostanete termín skoro okamžite. A štatistiky ukazujú, že napríklad v takom košickom kraji už po víkende možno ani nebude koho očkovať.

Najväčší záujem je konštantne za posledné týždne v Bratislavskom kraji. Na druhom mieste je Žilinský. A na tretej priečke je Trnavský kraj.

"Tá miera registrácie je extrémne nízka, že o také 3-4 týždne môžem osobne zagratulovať každému kto sa prihlási cez registráciu," od tohto vyjadrenia bývalého riaditeľa NCZI Róberta Suju ubehli presne 3 týždne a zdá sa, že až tak ďaleko od pravdy nebol. Kým na západe Slovenska je o očkovanie ešte pomerne slušný záujem, na východe to výrazne klesá. A aktuálne 1 000 ľudí v čakárni v košickom kraji. Toto číslo naznačuje, že ak sa niečo nezmení, po tomto víkende nebudú mať už koho očkovať. 

Aktuálna tabuľka k 24.máju ukazuje, že po Košickom kraji je to práve susedný Prešovský, ktorý má takisto veľmi málo záujemcov o očkovanie. 

Kraj Počet ľudí v Čakárni k 24.5.2021
Banskobystrický  10 091
Bratislavský 43 144
Košický 1 124
Nitriansky 22 821
Prešovský 5 621
Trenčiansky 21 538
Trnavský 26 020
Žilinský 29 331

Jedna z najrizikovejších skupín je približne na 50% očkovaná, ostatní seniori nemajú záujem

Z údajov aktuálnych čísiel vyplýva, že v Čakárni sa momentálne nachádza len veľmi málo ľudí nad 70 rokov, ktorí čakajú na očkovanie. Aj keď by sa zdalo, že už sme tým pádom všetkých zaočkovali, nie je to tak. V súčasnosti je zaočkovaných priemerne 50% ľudí od 70 rokov a vyššie. Ostatní sa neprihlásili. 

V Rožňave sa niektorí boja, iným sa nechce cestovať za očkovaním

V rožňavskom okrese počet zaočkovaných stále nízky, ľudia jednoducho o očkovanie nemajú záujem. "Nechce sa mi cestovať nikam, takže veľmi sa do toho nehrniem," odpovedal jeden z obyvateľov na otázku, prečo sa nejde dať očkovať. Vakcinačné centrum v Rožňave dokáže denne zaočkovať 405 ľudí. Vakcíny sú k dispozícii a záujemcovia na ne ani nemusia dlho čakať. "Zo skúseností vieme, že tí ľudia dostanú termín naozaj v priebehu niekoľkých dní," informoval riaditeľ nemocnice, Dušan Suchý.

Na západe ľudia čakajú na termín niekoľko dní

A kým na východe je čakačka minimálna, na západe si práve pre veľký záujem musia počkať. "Avizujú nám ľudia, ktorí sa nám prihlásili cez NCZI, že niekedy čakali aj týždne a stále sa nedostali na rad," konštatoval riaditeľ odboru komunikácie Bratislavského kraja, Michal Feik. Pre veľký záujem o očkovanie pribudne v rámci BSK aj ďalšie očkovacie centrum. "Zriaďujeme očkovacie miesta aj v iných okresných miestach. Už máme v Pezinku, teraz pribudnú aj Malacky a zároveň robíme aj to, že snažíme sa k ľuďom dostať prostredníctvom mobilných jednotiek a takisto sme vyskúšali, že prostredníctvom autobusu dovezieme ľudí do očkovacieho centra pretože, to je najefektívnejšie a najrýchlejšie," informoval Feik. 

Naopak na východe sa sústredia skôr na jednotlivcov a očkovacie tímy chodia za ľuďmi takpovediac až domov. Ak by to tak nebolo, podľa skúsenosti starostov by sa stovky ľudí ani zaočkovať nedali. Výjazdová očkovacia služba PSK už tretí týždeň v teréne očkuje v kultúrnych domoch aj základných školách. Dovedna takto zaočkovali viac ako 2600 ľudí. "Ak by neprišla očkovacia výjazdová jednotka, väčšina ľudí by sa nešla očkovať, preto mojou snahou bolo zabezpečiť očkovanie priamo v obci," povedala starostka obce Radvaň nad Laborcom, Jana Svičinová.

Regióny začínajú svoje vlastné kampane na očkovanie

Prešovská župa pokračuje aj vo veľkokapacitnom očkovaní. Zajtra otvoria jednorazové vakcinačné centrum v Medzilaborciach a vakcínu podajú všetkým záujemcom z celého okresu. V Rožňave sa zas rozhodli zobrať očkovaciu kampaň do vlastných rúk, keďže väčšina ľudí tam jednoducho o očkovanie nemá záujem. Viac ako 75% obyvateľov rožňavského okresu stále nie je zaočkovaných. RÚVZ v Rožňave teda situáciu zobral do vlastných rúk a od dnešného dňa spustil vlastnú kampaň na podporu očkovania. "Tá celoslovenská kampaň je dobrá avšak jedna nevýhoda, ktorú má je tá, že nie je regionálne cielená," zhodnotil riaditeľ RÚVZ, Jozef Varga. V rámci kampane už začali s distribúciou letákov v slovenskom, maďarskom i rómskom jazyku. Oslovili všetky tu pôsobiace cirkvi, zamestnávateľov, ale aj rôzne organizácie či školy. "Pre tie deti takou hravou formou, vyhlásili sme výtvarnú súťaž a hudobnú súťaž s tematikou očkovania," doplnil Jozef Varga. Okrem toho zriadili hygienici vlastnú infolinku, kde už od rána zvoní telefón. Efektivitu kampane budú týždenne vyhodnocovať. "Ak bude efektívna ponúkneme ju aj ostatným RÚVZ," uviedol Varga. 

Vyvracanie hoaxov, vysvetľovanie a odpovedanie na otázky ohľadom očkovania je podľa vedca Pavla Čekana jediný spôsob ako ľudí k očkovaniu presvedčíme. Jemu samému sa takto podarilo z približne 80 nezaočkovaných zdravotníkov z Národného rehabilitačného centra v Kováčovej, presvedčiť na očkovanie takmer dve tretiny z nich. "Za dva dni sa mi podarilo presvedčiť 55 ľudí, ktorí pracujú v týchto liečebných domoch a dali sa zaočkovať," konštatoval vedec Pavol Čekan. "Ak tým ľuďom naozaj vysvetlíme a svojim spôsobom aj vedecky a na faktoch vyvrátime rôzne konšpiračné teórie, tak ľudí ešte dokážeme presvedčiť," reagoval Čekan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy