Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Neuveríte, na Slovensku sú stále obce, ktoré nehlásia pozitívnych na Covid-19
Zdielať na

Neuveríte, na Slovensku sú stále obce, ktoré nehlásia pozitívnych na Covid-19

SLOVENSKO / Na Slovensku sú obce, ktoré doteraz nemali ani jedného obyvateľa pozitívne testovaného na koronavírus. Alebo im až v týchto dňoch pribudol jediný prípad. Sú roztrúsené po celej krajine. Niektoré majú do 20 obyvateľov, iné do 500.

Každý deň pribúda niekoľko tisíc pozitívne testovaných ľudí. Sú okresy, v ktorých niekedy nepribudne žiadny prípad. Sú však obce, v ktorých ani po roku nepribudol ani jeden pozitívny obyvateľ. Jednou z takých obcí je aj Brdárka v okrese Rožňava. Ich odpoveďou prečo je čistý vzduch a zdravá voda. 

"Sú tu štyri pramene a voda je oveľa lepšia ako z vodovodu," prezrádza jedna z obyvateliek obce Brdárka. Obec má 62 obyvateľov, ktorí zväčša pracujú na svojich hospodárstvach. "Zrejme toto prostredie zdravé nám prospieva," konštatuje miestna obyvateľka. Obec sa zúčastnila aj celoplošného testovania, v ktorom nezistili ani jedného pozitívneho na Covid-19. Testovania sa zúčastnila aj obec Ondavka, ktorá sa nachádza na slovensko- poľskom pohraničí. Je to obec, v ktorej pri ostatných doplňujúcich voľbách, ktoré sa konali v októbri, bolo zapísaných len 15 voličov. Miestnych obyvateľov testovala mobilná ambulancia. Napriek tomu, že v neďalekej Varadke mali pozitívnych, v Ondavke boli všetci v poriadku. Aj 88-ročná pani Mária. "Ja som najstaršia v dedine, ja nikam nechodím. Mne všetko nakúpia donesú, ja si navarím," povedala Mária Lacková, obyvateľka Ondavky.  "Toto je veľmi malá obec, väčšinou sú tam ľudia v dôchodkovom veku, čiže kontakty s okolitým svetom sú tam minimálne," vysvetlil Július Zbyňovský, vedúci oddelenia epidemiológie regionálneho úradu verejného zdravotníctva  EPIDEMIOLÓGIE RÚVZ BARDEJOV.

Zo 435 obyvateľov Čeloviec boli po minuloročnom jesennom testovaní všetci negatívni. "65 percent tvoria rómski obyvatelia, boli všetci negatívni," informoval Ján Petroch, starosta obce Čelovce. Prečo mala obec nielen 100-percentnú účasť na testovaní, ale aj takýto výsledok je starostovi jasné: "cudzí nechodia po obci, ľudia nerobia v zahraničí, robia v podnikoch, kde sú pravidelne testovaní." Štatistiku obce bez covidu im len nedávno pokazil prvý prípad. A dúfajú, že ani prípadné ďalšie testovanie im ju nepokazí. "Jedna slečna bola pozitívna, máme len tento oficiálny prípad jeden,"  priznal starosta Petroch. 

V obci Michajlov žije niečo cez 100 obyvateľov. Počas návštevy obce na uliciach nebol ani jeden človek. Aj to je možno dôvod, prečo sa korona dedine doteraz vyhýbala. "Ja si myslím, že ľudia sa tu tak nestretávajú, vidíte, " povedal obyvateľ Jozef. "Zatiaľ od vzniku pandémie Covid 19 u nás v obci nebol zaznamenaný ani jeden prípad. Neviem čoho je to dôsledok, či tohto zdravého vzduchu, lesa," konštatovala Jana Glogovská, starostka obce Michajlov. V obci pritom nežijú iba starší ľudia, práve naopak. Takmer každý chodieva do zamestnania. Žiaden obchod s potravinami tu nenájdete, obyvatelia nakupujú v susednej dedine. "Asi to bude tým, že sa dobre modlia, síce kostoly sú zatvorené, ale určite sa doma modlia, aby už skončila tá pandémia, tá nešťastná pandémia," myslí si starostka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy