Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SaS vylúčila špekulácie o odchode z koalície. Nechce celoplošné testovanie, ale dobrovoľné vo fabrikách
Zdielať na

SaS vylúčila špekulácie o odchode z koalície. Nechce celoplošné testovanie, ale dobrovoľné vo fabrikách

BRATISLAVA / Vzťahy prirovnávané k talianskej svadbe, tlačovky o druhom na týždennej báze, či zverejnenie nahrávky z online rokovania vlády. S novým rokom prichádza dvojica Igor Matovič a Richard Sulík opäť vo svojom živle. Nezhodám tentokrát predchádzal rozdielny názor na celoplošné testovanie. Kým SaS s návrhom ne(súhlasí), Za Ľudia chcú testovať fabriky, Sme rodina je bez názoru, Matovičove OĽaNO je za.

"Republiková rada ako najvýšší orgán strany, poslanecký klub a zástupcovia regionálnych štruktúr vrátane predsedu stoja za svojim predsedom,"  vyhlásil generálny manažér SaS Roman Foltin na tlačovej besede.  "Vyzývame preto hnutie OĽaNO, aby dodržiavali dohodu koalície, ku ktorej sa sami prihlásili,"  dodal. Vystúpenie SaS z koalície by podľa republikovej rady nebol dobrým krokom pre Slovensko. Rovnaké slová potvrdila aj predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová

Richard Sulík uviedol, že nie je snahou hádať sa, no už nechce byť prístupom asertívny "Dôvod môjho mlčania bol, že Slovensko sa nepotrebuje pozerať na dohadovanie dvoch koaličných partnerov... avšak situácia sa natoľko vyhrotila, že ďalšie mlčanie vnímame ako kontraproduktívne," povedal Sulík. 

Premiér v minulosti spomínal, že dostal odkaz z prostredia SaS o možnom páde vlády. Tieto slová Sulík dementoval. "Nie je pravda, že by som Matovičovi posielal nejaké odkazy. Ak by SaS odišla z vlády, síce by bola destabilizovaná, ale naďalej by fungovala," podotkol.

​Igor Matovič v Sobotných dialógoch spomenul testy, ktoré sa použili počas plošného testovania v Nitre. Uviedol, že testy nakúpené pod rezortom hospodárstva, by nedal ani psovi. "Dozvedel som sa z médií, že testy Rapigen, ktoré boli obstarané, že ja som ich zle obstaral. Ja som ich nekupoval," obhajuje sa šéf liberálov. Samotné testy mali byť nakúpené na jeseň pred celoplošným testovaním a mali byť primárne pod gesciou ministerstva zdravotníctva. Rezort hospodárstva malo nakúpiť testy od spoločnosti SD biosenzor.  

​Minister hospodárstva Richard Sulík predloží na rokovanie vlády návrh na uskutočnenie dobrovoľného testovania vo firmách. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol šéf rezortu hospodárstva, s povinným testovaním nesúhlasia, keďže môže byť v rozpore so zákonom. "Zamestnávateľov by sme nemali zaťažovať ďalšími povinnosťami. Určite to nebude povinné, bude to na dobrovoľnosti," skonštatoval.

Ako zároveň dodal, nevidí zmysel, aby bola časť zamestnancov testovaná každý deň a niektorí vôbec. "Ten systém musí byť chytrejší," tvrdí Sulík. Na návrhu pritom pracuje spolu s fabrikami a konečná podoba testovania bude odsúhlasená všetkými zamestnávateľskými zväzmi. Podniky by pritom podľa ministra mali dostať k dispozícii testy a mali by byť taktiež finančne kompenzované, a to približne na takej úrovni ako mobilné odberové miesta.

Trestný čin: Ohováranie

Richard Sulík zároveň podotkol, že v obvinení z úmrtí Igorom Matovičom vidí aj trestno-právnu rovinu. Reaguje tak na "Bol som Igorom Matovičom obvinený zo smrti 4 300 ľudí. Toto považujem naozaj za čiarou. Myslím si, že už sa to aj dotýka trestno-právnej roviny a možno to aj napĺňa skutok ohovárania," povedal Sulík. Trestné oznámenie ale neplánuje podať. 

Mail vládnym kolegom: Sorry, tieto absurdnosti nebudem podporovať

Prečítajte si vyjadrenia a argumenty ministra hospodárstva Richarda Sulíka ku konfliktu ​s premiérom Igorom Matovičom. V ňom v časovom slede poukazuje na kroky SaS. Jedným z nich mal byť pandemický plán, ktorý SaS predstavila pod názvom Semafor zdravia. Následne ho premiér Matovič označil za "plán pre Mongolsko". To malo vyústiť do e-mailovej komunikácie, ktorú zaslal Sulík predstaviteľom vlády. "Keď som videl, že sa nedeje nič, okrem doťahovačiek s nákupmi antigénových testov, že premiér na jednej strane neprijal Semafor zdravia a na druhej strane nerobí žiadne porovnateľné kroky, ktoré by viedli k zníženiu počtu nakazených, tak som napísal všetkým členom vlády mail, " uviedol šéf liberálov. V komunikácií zazneli aj osobné odporúčania, či  ukážky z premiérovej komunikácie. "Chápem, že som súčasťou vlády, milí kolegovia, ale sorry, tieto absurdnosti nebudem podporovať. Obviňovať ma, že sa "hrajuškám s percentíčkami" je smiešne a navyše, vám nič nebráni robiť to isté a konečne prestať podporovať tento chaos," uvádza sa v maili.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy