Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAHRÁVKA z rokovania vlády. Sulíka nedorozumenie mrzí, trvá na testoch v najviac zamorených okresoch
Zdielať na

NAHRÁVKA z rokovania vlády. Sulíka nedorozumenie mrzí, trvá na testoch v najviac zamorených okresoch

BRATISLAVA / Ministri si na stredajšom rokovaní vlády vypočuli nahrávku z pondelkového mimoriadneho zasadnutia, na ktorom rozhodovali o celoplošnom testovaní. Sulík nehlasoval za to, aby nahrávku zverejnili. Informoval o tom na brífingu minister obrany Jaroslav Naď.

Prepis nahrávky

Mária Kolíková: "Ak môžem, tak to znamená, že teraz si neodhlasujeme teraz to, že sa naraz otestuje celá Slovenská republika, ale len to, že testovanie je dobrý nápad, a to, ako to konkrétne urobíme, v ktorom okrese, to si ešte povieme aj podľa možných našich kapacít, tak?"
Igor Matovič: "Nie, teraz si odhlasujeme to, že áno, pôjdeme cestou masívneho celoplošného testovania, to znamená celej republiky v prvom kole a v každom ďalšom kole navrhujem opakovať testovanie až dovtedy, do kedy nám neklesne incidencia pod 0,5 %. Toto je realistické, si myslím, spustiť nie tento víkend, ale ten budúci víkend s odretými ušami, ale tento víkend spustiť plošné okresné testovanie za podmienok ako v Nitre. To znamená, nazvime ho zjednodušene, že povinné, alebo nemáš certifikát, nejdeš do prírody, nejdeš do práce. Spustiť ho v tých najzasiahnutejších okresoch, ktoré prejavia ochotu a schopnosť si to zorganizovať ako v Nitre."
Richard Sulík skáče Igorovi Matovičovi do rečí: "Igor, s týmto, čo si práve povedal, s tým súhlasíme." 
Igor Matovič pokračuje: "Čiže predvoj v najzasiahnutejších, lebo jednoducho nemáme dostatok testov do všetkých regiónov a pravdepodobne od toho ďalšieho víkendu komplet celé Slovensko. Zistíme, v akom stave máme okresy a potom už opakujeme tam, kým nemáme 0,5. Už som to povedal tri-štyrikrát, už sa dosť opakujem. Má niekto výhrady voči tomuto návrhu?"
Mária Kolíková: "Ak ešte môžem, mne sa to páči, pán premiér, ako si to formuloval. Ja si myslím, že nemusíme hovoriť, či je to preto, že máme málo, dostatok alebo nemáme dostatok testov, ale ono podľa mňa je v rámci logistiky dobré proste urobiť, že teraz čo najskôr to spraviť s tými, ktorí proste sú pripravení na tom robiť. Proste tak trochu rozložiť aj tú logistiku je správne. Ja by som teraz v tom nehľadala máme - nemáme dostatok testov. Ono proste je to dobré v rámci tej logistiky. Toto si prosím nechajme na koaličnú radu a ... (výpadok zvuku) takto komunikovať." 
Igor Matovič: "Myslím si, že treba s ľuďmi pravdivo komunikovať. Tam už by som v tom taký veľký problém nevidel. Dobre, beriem to, že s týmto je taký všeobecný súhlas s týmto plánom. Osobne by som povedal, že držme si palce, aby nám vyšiel. Ale teraz by som poprosil, dajme si pauzu, ale musíme začať dnes všetkých ľudí od vás, ktorých viete poveriť z tých ministerstiev, ktoré k tomu majú čo povedať, ktorí sa podieľali na plošnom testovaní prvýkrát, hospodárstvo zodpovedné za testovanie firiem, zdravotníctvo za zdravotnícky personál. Správa štátnych hmotných rezerv, tam som fakt zvedavý, ako budeme stáť s ochrannými osobnými prostriedkami, lebo na tom nám to môže v pohode buchnúť, že zistíme, že chceme ísť testovať a zrazu nebudeme mať mundúry alebo rukavice, alebo niečo podobné." 

Následne sa ministri dohovárajú na koaličnej rade. Richard Sulík sa počas toho, ako Matovič hovoril, kto je začo zodpovedný, snažil dostať k slovu. Do konca nahrávky sa k celoplošnému testovaniu nevyjadril. Iba k tomu, či je koaličná rada na úrade vlády o 17:00. 

Ospravedlnenie od Sulíka

"Ospravedlnil sa nám okolo stola a že sa ospravedlní aj vám," uviedol Naď. "Nebola to ostrá diskusia. Bola vecná, až do momentu, kým si pán Sulík vypočul tú nahrávku bol presvedčený o svojej pravde. Keď si ju vypočul, zistil, že všetko je inak," dodal Naď. 

Richard Sulík sa ospravedlnil a na brífingu uviedol, že ho celé nedorozumenie mrzí. "Prišlo k nedorozumeniu, mňa toto veľmi mrz´. Stalo sa to, že  Igor Matovič sa pýtal, či teda ostatní súhlasia s celoplošným masovým testovaním a vzápätí pokračoval, že už tento víkend by sme začali testovať v tých najviac postihnutých okresoch, na to som skočil do rečí, že áno s tým súhlasíme. Mal som na mysli najviac postihnuté okresy už tento víkend,"  opísal situáciu Sulík. 

"Igor Matovič aj ostatní kolegovia, a musím povedať, že oprávnenie, to stiahli na celý ten výrok. Čiže s jednou aj druhou vecou, že súhlasíme," dodal Sulík. 

Sulík stále trvá na tom, že je potrebné testovať v tých najviac zamorených okresoch. 

Konflikt pokračuje

Konflikt medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom medzitým opäť eskaluje. Podľa ministra obrany Sulík počas rokovania vlády súhlasil s celoplošným testovaním. Kritika sa tak opäť spúšťa zo strany OĽaNO.

"Ja by som nehovoril o trápnosti v zmysle vyhovárania sa na ministra Sulíka... Teraz vám poviem vec, ktorá mňa dostáva do polohy nervozity. Ja som v pondelok na tom rokovaní bol online a na rokovaní vlády pán Sulík explicitne povedal, že je za celoplošné testovanie. A ja sa včera dozviem, že on je proti. Toto mi už príde ako absolútne neférové a ako čiste číre klamstvo. Osobne to otvorím na vláde," uviedol Naď na otázku TV JOJ, či vláda nezlyhala pri opatreniach.  Vláda zároveň schválila zverejnenie časti zvukového záznamu zo svojho 65. rokovania, z ktorého sú zrejmé postoje členov vlády k plošnému testovaniu. Vyplýva to z programu dnešného 66. rokovania vlády. Ministri tak spravia za účelom informovania verejnosti.

Minister hospodárstva Richard Sulík  podľa šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa počas hlasovania vlády bol za celoplošné testovanie. "Už sa stalo x-tý krát, že niečo povedal na vláde a niečo na verejnosti," skonštatoval Naď. Napriek tomu, že prvé kolo testovania malo prebehnúť najbližší víkend, detaily stále nie sú známe. "Detaily nemáme urobené. Faktom je, že evidujeme desiatky žiadosti od samospráv, ktoré chcú testovať," reagoval Naď na otázky TV JOJ. Samotné testovanie by malo byť v gescií samospráv.

Kto a akú zodpovednosť bude mať počas testovania v mestách a obciach minister obrany odpovedať nevedel. Na ministerstvo vnútra sa malo obrátiť okolo 70 miest a obcí. "Jednoducho nemáme dosť testov, potrebujeme 5 miliónov testov,"  skonštatoval minister Naď.

​Matovič: Sedem týždňov výhovoriek

"Kolega Sulík veľmi často narába s pravdou svojským spôsobom... myslím, že treba raz a navždy to nejako rozseknúť. Takto sa fungovať nedá, "  skonštatoval premiér Igor Matovič. Konflikt chcú prebrať na aktuálnom rokovaní vlády.  Paradoxná situácia nastala v budove Úradu vlády, kedy práve počas tlačovej konferencie, kde Matovič kritizoval stranu SaS, prebehol jej šéf poza premiéra. 

Premiér ​Igor Matovič na otázku televízie JOJ, či nebolo na mieste, aby vláda sprísnila opatrenia, keď vedela, že nebude mať testy reagoval takto. "Ústredný krízový štáb, ktorý sa skladá z vlády aj z odborníkov, áno aj z tých, ktorí kritizujú, jednohlasne odhlasoval, že ideme riešiť nárast počtu pozitívnych prípadov tým, že ideme masívne testovať prvý, druhý a tretí decembrový víkend. Toto bolo rozhodnutie ÚKŠ... Poverili sme ministra hospodárstva, ktorý na vláde prisľúbil, že naplní uznesenie a nakúpi tie testy. A odvtedy sme tu mali sedem týždňov výhovoriek," tvrdí Matovič. 

Na dovetok, že vláda nestojí len na ministrovi hospodárstva Matovič uviedol, "Keď vám niekto povie, že dobre nekúpil som to na prvé dve testovania, a na poslednom rokovaní vlády 4.12 povie, že testy tu búdu 17.12, tak ok, ideme testovať posledný predvianočný víkend... Keď sa to dozviete týždeň pred tým, ako tie testy majú prísť, alebo desať dní, čo môžete urobiť?"

"Prepáčte, ja nebudem zodpovedný za to, že koaličný partner, ktorý sa zasekne a povie si, že nie. Že tu je koaličný partner, ktorý v polke decembram, že poďme otvoriť reštaurácie. V polke decembra, celé Slovensko nám horelo. Rástli sme hore a oni tu blúznili, CIgániková a spol, že by sme mali tie reštaurácie otvoriť," dodal Matovič so zvýšeným hlasom a odišiel na rokovanie vlády. 

Podobne sa premiér vyjadril aj na sociálnej sieti. 

ĎALEJ SA TAKTO ÍSŤ NEDÁ. STAČILO Lož nemôže byť donekonečna pracovným nástrojom. Bohužiaľ, stalo sa pravidlom, že náš...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 13. januára 2021

​Krajčí: Za opatrenia som nehlasoval

​Na otázku TV JOJ, či vláda naozaj nenesie podiel zodpovednosti na tom, že Slovensko je čierne, keďže epidemiológovia, odborníci vyzývali na tvrdšie opatrenia a teraz sa dookola bavíme o tom, že za to môže pán Sulík, odpovedal minister zdravotníctva takto: "Ťažko budem dementovať to, čo som hovoril. Áno, tá situácia bola vážna a my sme viac menej prognózovali tie čísla, ktoré teraz sú. Preto sme žiadali prísne opatrenia. Vláda na základe svojich možností prijala tie opatrenia, ktoré prijala. Bála sa protestov, bála sa toho, že tu môžu byť vzbury. Tá situácia bola veľmi napätá. Musím povedať, že všetci ministri vtedy s výnimkou mňa hlasovali za tie opatrenia, ktoré nakoniec boli prijaté. Ja som im to avizoval, že ja za tie opatrenia hlasovať nemôžem ani nebudem."

"Na druhej strane, keby sa podarilo zrealizovať úlohu ústredného krízového štábu, že by sa pretestovalo obyvateľstvo trikrát po sebe, tak určite by sme boli niekde inde" dodal Krajčí.

Minister zdravotníctva uviedol, že nevie odhadnúť, či by boli čísla lepšie, ak by sa prijali prísnejšie opatrenia. "Treba si uvedomiť, že ten lockdown sám o sebe bol relatívne prísny, pretože sa nechodilo do škôl, mnohí ľudia boli kvázi so svojimi rodinami a boli doma, pretože čerpali dovolenky. A takýto lockdown urobiť v priebehu januára, by mal drastický dopad aj na ekonomiku," dodal Krajčí. Podľa ministra zdravotníctva je otázne, ako veľmi boli zodpovední ľudia na lyžovačkách.

Richard Sulík v utorok uviedol, že v pondelok sa na vláde nedohodlo nič konkrétne v súvislosti s celoplošným testovaním. "V prvom rade treba povedať, že sa včera na vláde nedohodlo nič konkrétne v súvislosti s celoplošným testovaním. Predbežne súhlasíme s tým, že by bolo plošné testovanie najbližší víkend v najviac zamorených okresoch tak, ako sme to navrhovali už v novembri v našom Semafore zdravia. V celoplošnom testovaní na území celého Slovenska, naraz a všade, však nevidíme žiaden zmysel, ale naopak v ňom vidíme mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi," uviedol Sulík v stanovisku pre TV JOJ.

Ďalšie dodávky antigénových testov by mali na Slovensko doraziť už tento piatok. "Rezort hospodárstva tak v krátkej dobe zabezpečil dodanie viac ako päť miliónov kvalitných antigénových testov, ktoré bude možné použiť na testovanie v najviac pandémiou zasiahnutých regiónoch," doplnila hovorkyňa ministerstva Katarína Matejková. Testy sú dodané na Slovensko na základe zmluvy uzavretej po priamom rokovacom konaní 29. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy