Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodiči pozor: Toto sú základné pravidlá a pomôcky počas zimných dní
Zdielať na

Vodiči pozor: Toto sú základné pravidlá a pomôcky počas zimných dní

SLOVENSKO / Tak ako každé ročné obdobie, aj zima má svoje čaro. I keď možno v tejto chvíli s nami nebudú súhlasiť všetci vodiči. Pre nich je toto obdobie asi najmenej obľúbené. Hlavne ráno, keď nastúpia do zamrznutého auta, z ktorého nevidieť ani na pol metra. Keďže sa tieto dni ukazuje zima v plnej kráse, pozrieme sa na základné pravidlá a pomôcky počas zimných dní.

Úplne najzákladnejšia činnosť, ktorú musíte urobiť, keď ráno prídete k zamrznutému autu je nasadiť si rukavice, zobrať si škrabku a očistiť si predné sklo. Ale nie len taký maličký tankový priezor, ale komplet celé, celučičké okno.

Skôr než sa pustíte do škrabania a zametania snehu, odporúčame vám zapnúť si vyhrievanie zadného okna, ofukovanie predného okna a pokiaľ máte v aute aj klimatizáciu, zapnite ju aj s uzatvorením vnútorného okruhu vzduchu. Ak máte aj vyhrievanie sedadiel, zapnite si hneď aj tie, vaše sedacie svaly a chrbát budú po nasadnutí povďačné. "Vodiči by nemali zabúdať ani na povinnosť, že sú pred jazdou povinní odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas mohli jazdy uvoľniť," informuje hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. 

Skontrolujte si vodu do ostrekovača, dolejte kvalitnú nemrznúcu. Nešpekulujte a nevyrábajte si ju doma. Nekvalitná voda do ostrekovača vám môže poškodiť lak, tesnenia a aj predné reflektory. Keď sme pri tých svetlách, samozrejmosťou je kontrola svetiel, aby ste videli a boli videní. Na ceste, pokiaľ nie je krásny slnečný deň, nepoužívajte denné svietenie a už vôbec nie, podomácky dorábané LED svetlá. A keď je hmla použiť hmlovky a v momente, keď ich netreba nezabudnite ich vypnúť. "Sneženie zasiahne územie Slovenska už počas nasledujúcej noci z utorka na stredu, na juhozápade to prechodne môže byť aj dážď so snehom, ale výlučne na ostatnom území sa bude jednať len o tuhé zrážky, takže snežiť bude naozaj všade," hovorí meteorológ Daniel Cibula. 

Na cesty radšej vyrazte o niečo skôr, nepreceňujte svoje schopnosti a riaďte sa heslom: Pomaly ďalej zájdeš. "Na horských priechodoch, ale aj v otvorených častiach napríklad aj v Podunajskej nížine to môže byť nebezpečné, môžu vznikať snehové jazyky, takže doprava môže byť komplikovanejšia, ale nehovorím len o zajtrajšku, ale aj ďalšie dni bude snežiť," hovorí meteorológ Daniel Cibula.

 A ešte jedna dobrá rada na záver. Určite ste si našli v škatuli od topánok, či v iných balíčkoch takéto vrecúška so špeciálnym gélom. Ten má zachytávať vlhkosť. Pokiaľ si ich dáte viac do jednej napríklad starej ponožky a necháte na palubnej doske, pomôže vám tento trik proti zahmlievaniu predného skla. Potom si ju nezabudnite vždy vysušiť v mikrovlnke alebo na radiátore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy