Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Austrália chce nezávislé medzinárodné vyšetrovanie pôvodu nového typu koronavírusu
Zdielať na

Austrália chce nezávislé medzinárodné vyšetrovanie pôvodu nového typu koronavírusu

CANBERRA / Koronavírus Sars Cov2 spôsobil celosvetovú pandémiu. Austrália sa preto rozhodla, že bude požadovať medzinárodné vyšetrovanie, ktoré by objasnilo pôvod vírusu a jeho rozšírenie. Austrálska ministerka zahraničia sa tiež vyjadrila, že nedôveruje tomu, ako Čína o situácií informuje.

Doposiaľ sa uvádzalo, že sa vírus zrejme rozšíril z trhu so zvieratmi v čínskom meste Wu-Chan. Čína ale teraz čelí obvineniu, že informácie o nákaze spočiatku zatajila. Americký prezident Donald Trump v sobotu prehlásil, že pokiaľ Čína vedome nezasiahla a nezabránila šírieni COVID-19, ponesie následky. Vírusu doposiaľ podľahlo viac ako 160 tisíc ľudí, najviac mŕtvych majú USA, cez 39 tisíc. 

Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová sa vyjadrila, že situácia okolo koronavírusu si zaslúži prešetrenie. Austrália má 6589 nakazených a 71 mŕtvych. Počet nakazených sa v krajine už siedmy deň zvyšuje o menej ako jedno percento, čo je ale omnoho lepšia situácia ako v iných krajinách. 

Prezident Trump dokonca za postup v dobe epidémie pozastavil americké príspevky Svetovej zdravotníckej organizácii, a označil ju za príliš zameranú na Čínu. Prístup WHO kritizoval aj austrálsky minister zdravotníctva Greh Hunt, ktorý sa vyjadril, že niektoré kroky WHO neboli nápomocné.

Austrália bez ohľadu na doporučenie WHO zakázala už 1. februára vstup ľuďom prichádzajúcim z Číny. Neskôr uzavrela hranice a vyhlásila prísne obmedzenia pohybu.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy