Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda schválila svoj program. Je najrozsiahlejší v histórii Slovenska
Zdielať na

Vláda schválila svoj program. Je najrozsiahlejší v histórii Slovenska

SLOVENSKO / Slovensko má historicky najrozsiahlejší vládny program. Dnes predpoludním ho schválila vláda Igora Matoviča. Má viacero ambicióznych opatrení, ktoré by mali zlepšiť život Slovákov. Koalícia ho tvorila v ťažkých korona-časoch, na čo sa posťažoval premiér na sociálnej sieti, ale aj na tlačovej besede. Bývalá premiérka Iveta Radičová mu však pripomenula veľkú hospodársku krízu.

Igor Matovič sa ešte včera na svojom profile, ako aj dnes na tlačovej besede posťažoval, že závidí predošlým premiérom, ktorí v pokoji pracovali nad vládnym dokumentom. Pandémiu nemusel riešiť nikto, ale ľahké to nemala ani expremiérka Radičová v roku 2010. "Hlboká ekonomicko-sociálna kríza, množstvo nezamestnaných, rokovania do rána. Nie nemali sme sto dní," dodáva Radičová.

Boli to napríklad nekonečné rokovania v Bruseli, ktorých výsledkom bol podpis eurovalu, ktorý nakoniec pre nezhody vo vládnej koalícii jej vládu aj pochoval. Smer to mal v tomto smere jednoduchšie. Vždy sa ocitol v opozícii, keď Slovensko zasiahla svetová kríza. Napriek časovej tiesni má Slovensko najrozsiahlejší vládny program. Jeho koaliční aktéri sú spokojní.

Premiér považuje nové programové vyhlásenie za najambicióznejšie. "Sú tam stovky dokonca až tisícky vecí na riešenie problémov," vyhlásil. Medzi prioritu označil aj zákon o dvojitom občianstve: "Vláda SR umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu, nadobnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR," dodal premiér. Pre hnutie Oľano je vlajková loď boj proti proti korupcií a 11 otázok z referenda. "Konečne bude po 30 rokoch hmotná zodpovednosť politikov," uviedol Matovič.

Boris Kollár poďakoval všetkým za vytvorenie programového vyhlásenia vlády. Podotkol, že vláda pripravila 18 zákonov hneď na začiatku. Taktiež uviedol, že sa v ňom budú nachádzať 3 priority strany - lieky bez doplatkov, exekučná amnestia a výstavba bytov. 

Richard Sulík považuje tento dokument za správny kompromis, v ktorom každá strana premietla primeraný počet svojich cieľov. Do plnenia sa svojich priorít za stranu SaS sa chce pustiť čo najskôr: "Nie je načo čakať, chceme spraviť život na slovensku lepší čím skôr aj napriek kríze."

Členovia vlády uviedli, že programové vyhlásenie vznikalo za zložitej situácie a jeho tvorba trvala často aj do skorých ranných hodín. "Cez deň sme riešili situáciu s koronavírusom, v noci sme diskutovali o programovom vyhlásení vlády. Výsledkom je dokument, za ktorý sa môžeme postaviť. Podarilo sa presadiť reformu justície, ktorú by ľudia mali počas nasledujúcich štyroch rokov pocítiť," povedala podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa nej už vláda začala niektoré kroky programového vyhlásenia napĺňať napríklad v podobe očisty súdnej rady."Čelíme pomerom v justícií aké tu ešte neboli," dodala vicepremiérka Veronika Remišová. V programovom vyhlásení vlády sa jej členovia zaviazali, že budú politiku vykonávať čestne, zodpovedne a ich rozhodnutia budú vykonávané v zmysle princípu hodnoty za peniaze. Programové vyhlásenie obsahuje napríklad aj prísľub zrušiť zákon o dvojitom občianstve, podľa ktorého občan Slovenska, ktorý nadobudne aj iné štátne občianstvo, automaticky stráca občianstvo Slovenskej republiky.

Priorita korupcia

Medzi absolútne priority vlády patrí boj proti korupcií. Vo vládnom dokumente dokonca odzneli vízie v rebríčkoch. Jej cieľom je  dosiahnuť lepšie umiestnenie v  rebríčku vnímania korupcie Transparency International o 20 miest. Reformu by malo čakať aj preukazovanie pôvodu majetku, ktoré bude pod vlastnou inštitúciou."Vláda SR zavedie štátny register verejných funkcionárov a ich majetkových priznaní, aby verejnosť mala možnosť kontroly majetkových prírastkov verejných funkcionárov. Register bude prepojený s inými štátnymi. Merateľným výsledkom deklarovaných protikorupčných opatrení je dosiahnuť v rebríčku vnímania korupcie," uvádza v dokumente. Hmotná zodpovednosť bude čakať politikov. Vláda si sľubuje zriadenie funkčného mechanizmu na hmotnú zodpovednosť politikov.

2% HDP pre NATO a zakotvenie EÚ. Migračná politika je stále nejasná

Z dokumentu vychádza, že vláda má jasné ukotvenie v Európskej únií a v Sveroatlantickej únií považuje ju za "najlepšia alternatíva ďalšieho rozvoja, bezpečnosti a stability štátu". Do roku 2024 je jej cieľom splniť dvojpercentný záväzok voči NATO. Prioritou v obrannej politike bude aj vyzbrojovanie, ktorej chce venovať minimálne 20% z rozpočtu rezortu. 1% z rozpočtu pôjde na obranný výskum. Migračná politika vzhľadom na rôrznorodosť ideológií v koaličných stranách dostala len vlažnú formuláciu bez jasného cieľu. Chce však pripraviť dokument Migračnej politiky na obdobie 2021-2025.

Súdnu radu čaká reforma cez ústavný zákon

Vláda chce prostredníctvom ústavného zákona vytvoriť komplexné zmeny v justícií. Medzi opatrenia budú patriť: reforma súdnej mapy, efektívny zákon o zaisťovaní majetku a trestný čin prikrmovania. Reorganizácia na okresných a krajských súdov má pretrhnúť korupčné väzby v justícií. Hľadanie úplatkov bude efektívnejšie."Osobitný dôraz sa venuje zamedzeniu účelových prevodov nelegálne získaného majetku vykonávaných s cieľom mariť výkon majetkových trestov uložených v trestnom konaní." Pokiaľ nebude možné zistiť preukázateľnú  súvislosť s prijatím a poskytnutím úplatku sudcovi, po vzore rakúskej úpravy trestného činu prikrmovania, bude čeliť stíhaniu."Vláda v tejto súvislosti zváži aj zavedenie trestného činu ohýbania práva podľa vzoru nemeckej úpravy."

Zmeny v systéme  pomoci v hmotnej núdzi a sprísnenie činnosti agentúr dočasného zamestnávania

Vláda Igora Matoviča sprísni pravidlá na fungovanie agentúr dočasného zamestnávania a zváži naviazanie daňových a odvodových parametrov a úľav na minimálnu mzdu. Uvádza sa to v návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorý v nedeľu schválila vláda. Nový kabinet tiež zaväzuje podporovať sociálny dialóg a posilňovať význam dialógu medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľov. Na udržanie zamestnanosti chce využívať zdroje z Európskeho sociálneho fondu.

V oblasti sociálnych služieb sa vláda zaväzuje predložiť nový zákon o sociálnych službách s adresnou formou financovania zavedením príspevku na odkázanosť podľa stupňa odkázanosti pre občana, nie pre zariadenia. Zámerom kabinetu je vytvoriť podmienky na poskytovanie sociálnych služieb na komunitnom princípe, aby mohol človek čo najdlhšie zotrvať vo svojom prirodzenom prostredí, najmä poskytovaním terénnych a ambulantných sociálnych služieb. "Vláda vytvorí novým zákonom upravený systém dlhodobej zdravotno-sociálnej starostlivosti, vrátane jeho financovania, ako spoločný projekt Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstva zdravotníctva SR, a zabezpečí plynulý prechod z akútnej zdravotnej starostlivosti do dlhodobej starostlivosti," uvádza sa vo vládnom programe.

Vytvoriť sa má jednotný systém posudkovej činnosti a prehodnotiť systém poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia. Vláda tiež zváži pokračovanie poskytovania potravinových balíčkov so sprievodnými opatreniami ako nástroj riešenia potravinovej deprivácie. Kabinet sa tiež zaviazal zjednodušiť legislatívu štátnych sociálnych dávok prostredníctvom komplexnej právnej úpravy s využitím už existujúcich informácií a informačných zdrojov, ktorými štát disponuje.

Otcovská dovolenka aj flexibilnejší rodičovský príspevok

Zvýšenie a zflexibilnenie rodičovského príspevku a príspevku na starostlivosť a ich naviazanie na rast priemernej mzdy, či zavedenie inštitútu otcovskej dovolenky pri narodení dieťaťa sú jednými zo zámerov vlády v rodinnej politike, ktoré sa stali súčasťou programového vyhlásenia vlády. Nový kabinet sa chce zamerať aj na vyrovnávanie rozdielov v platoch a dôchodkoch žien a mužov, ktoré vznikli z dôvodu materstva. Príjem osôb poberajúcich materské alebo rodičovský príspevok sa má oslobodiť do sumy 200 eur od daní a odvodov podobne, ako je tomu v súčasnosti u študentov a dôchodcov.

Novinkou v oblasti rodinnej politiky má byť zavedenie povinnej zľavy pre rodiny s deťmi vo forme skupinového vstupného do kina, divadla, múzeí, či galérií. Vláda plánuje upraviť vymáhanie a vyplácanie náhradného výživného. Zaviesť sa má osobitná sociálna dávka "príspevok na bývanie", ktorý sa vyjme z dávky v hmotnej núdzi a rozšíri okruh ľudí, ktorí si budú môcť uhradiť náklady spojené s bývaním. Ďalšou novou sociálnou dávkou má byť tzv. SOS príspevok. ktorý má štát vyplácať v mimoriadnych situáciách, keď dotknutá rodina nespadá do žiadnej skupiny sociálnej pomoci. Vláda chce tiež prísť s návrhom konceptu obchodnej spoločnosti typu rodinný podnik.

Okrem týchto opatrení vláda Igora Matoviča zváži možnosť čerpania ošetrovného pre nezamestnaných rodičov poberajúcich predĺžený rodičovský príspevok. Výška príspevku pri narodení dieťaťa sa má zjednotiť bez ohľadu na poradie a počet narodených detí. Prídavky na deti chce vláda postupne zvyšovať a ich sumy odstupňovať podľa veku dieťaťa. Daňový bonus sa má zvýšiť na všetky deti na dvojnásobok, v súčasnosti je dvojnásobný len na dieťa do 6 rokov. Na tretie a ďalšie dieťa má daňový bonus stúpnuť na trojnásobok. Ďalším zámerom vlády v oblasti rodinnej politiky je zavedenie príspevku na hypotéku pre rodiny s dieťaťom do troch rokov veku, prípadne zavedenie hypotekárnych prázdnin - možnosti odkladu splácania istiny aj úrokov z úverov na bývanie pre rodinu s dieťaťom do 3 rokov, ako aj možnosti odpočítať si zaplatené úroky z bývania z daňového základu podľa počtu detí.

Kabinet vo vládnom programe hovorí aj o zavedení zvýhodneného rodinného stavebného sporenia oslobodeného od poplatkov so zmluvou na rodinu, so zvyšovaním percenta štátnej prémie podľa počtu detí, s rozpočítaním stropu príjmov na celú rodinu. Terajší príspevok pre prvákov na základných školách (ZŠ) na nákup školských potrieb vo výške 100 eur sa má zaviesť na každé dieťa, ktoré navštevuje prvý stupeň ZŠ. "Vláda zavedie udržateľné programy pre rodiny z prostredia sociálne vylúčených spoločenstiev vrátane zavedenia e-pay kariet, ktoré sú účinným spôsobom, ako cez bezhotovostné vyplácanie dávok v hmotnej núdzi bojovať proti úžere, neplatičstvu a nízkej finančnej gramotnosti," uvádza sa vo vládou schválenom návrhu programového vyhlásenia vlády.

Európska únia ponúka záchrannú ruku Slovensku. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy