Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovičove hľadanie vinníkov znervózňuje aj vedcov. Známy infektológ ho vyzval, aby odstúpil
Zdielať na

Matovičove hľadanie vinníkov znervózňuje aj vedcov. Známy infektológ ho vyzval, aby odstúpil

SLOVENSKO / Premiér Igor Matovič včera oznámil, že pozve na úrad vlády rôznych odborníkov, virológov, epidemiológov, infektológov a ďalších. Očakáva od nich, že povedia, aké zmeny má Slovensko zaviesť, aby zastavilo nelichotivý rast počtu hospitalizovaných covid-pozitívnych pacientov a počtu úmrtí.

Na premiérove slová o zodpovednosti zareagoval aj infektológ Vladimír Leksa a servítku pred ústa si nedával. "Každý má podiel viny, niekto menší, niekto väčší, Teraz si povedzme, kto bude znášať zodpovednosť," hovorí predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). "Každý nenesie svoj diel viny, ale premiér určite áno, a ten jeho diel nie je malý. Nesie najväčšiu zodpovednosť. Premiér by mal preto odstúpiť. Zachráni tým veľa životov," vyjadril sa pre DennikN Leksa. V takejto širokej zostave sa vedci s premiérom stretli prvýkrát, no nie naposledy. Pokračovať búdu v stredu.

Vedci prišli na stretnutie s rôznymi návrhmi, ako zlepšiť zlú situáciu na Slovensku

"V prvom rade musíme sprísniť dozor nad tým, čo je v tých opatreniach nariadené, to je kľúčové a na to dosť dobre nedohliadame," hovorí epidemiologička RÚVZ Mária Avdičová. "Chceme posilniť aj trasovanie, je to namáhavá vec," hovorí epidemiológ Vladimír Krčméry. "Aby sme sa, čo najrýchlejšie a za akúkoľvek cenu snažili dovakcinovať, čo najviac ľudí," hovorí infektológ Pavol Jarčuška. 

Návrhy sa netýkali len odborných, medicínskych krokov, ale aj komunikácie

"Zdôrazňuje sa koľko je pozitívnych, mŕtvych, hospitalizovaných, malo by sa začať tým, koľko je zaočkovaných, koľko má pravdepodobne protilátky, koľko je chránených a koľko sme tým zabránili prípadov ochorení," hovorí Avdičová. 

Prezidentka Zuzana Čaputová žiada ministra zdravotníctva o čo najväčší rozsah analýzy druhov vírusov. Práve zahraničné mutácie vírusu sú totiž obzvlášť nebezpečné. Juhoafrickú mutáciu už potvrdili v Rakúsku a podozrenie na ňu overujú v Českej republike. "V Tirolsku už je juhoafrický variant v stovkách prípadov, zatiaľ na Slovensku nebol potvrdený. Je to veľmi dôležité, juhoafrický variant znamená vlastne úplne novú epidémiu, ľudí treba izolovať," informuje biochemik Pavol Čekan."Museli by sme začať úplne odznova, je to nová vlna epidémie v pandémii," hovorí Krčméry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy