Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vysokoškolák sa dostal do sporu so starostkou. Vykázala ho z odberného miesta
Zdielať na

Vysokoškolák sa dostal do sporu so starostkou. Vykázala ho z odberného miesta

SLOVENSKO / Študent vysokej školy sa v obci Banka pri Piešťanoch dostal do sporu so starostkou. Z odberového miesta, kde sa chcel podrobiť antigénovému testu, ho starostka vykázala a odmietla otestovať. V malej obci je zriadené len jedno odberové miesto a Lukáš na výber nemá.

Lukáš si ako vysokoškolský študent privyrába, v zamestnaní je povinný preukázať sa negatívnym testom každých sedem dní. Obzvlášť ak je jeho okres v súčasnosti v čiernej farbe. "Chcel som sa dať otestovať. Starostka sa pozná s otcom, kamarátsky sa jej zdôveril, že v jeho práci je pozitívny jeho kolega," hovorí študent histórie Lukáš. 

Na príkaz starostky museli odísť z odberného miesta bez testov 

Kým sa otec rozprával so starostkou, Lukáš a jeho sestra stáli v rade. Potom, čo otec dohovoril so starostkou, sa v odberovom mieste zvýšil hlas a otec s Lukášom a sestrou museli na príkaz starostky z odberového miesta odísť, bez testov. "Otec nebol v úzkom kontakte so svojim kolegom, prešiel len okolo jeho kancelárie, v robote musia nosiť rúška a otec odišiel do karantény, ale prečo nechcela otestovať mňa? Ja som s otcovým kolegom v kontakte nebol," hovorí Lukáš. 

"Jeho otec bol v úzkom kontakte s pozitívnym, chránila som iných občanov, ako hovorí vyhláška. Kto bol v úzkom kontakte s pozitívnym patrí do karantény," hovorí starostka obce Banka, Tatiana Julinyová. 

Čo sa týka Lukášovho otca, starostka postupovala správne

"Ak ste boli v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou, platí pre vás domáca izolácia a testovanie najskôr na ôsmy deň od posledného kontaktu s pozitívnym," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Dáša Račková. 

Lukáša a jeho sestru starostka otestovať mohla

"Povinná izolácia neplatí pre ostatných členov spoločnej domácnosti, keďže sú to kontakty kontaktu, avšak aj v tomto prípade veľmi dôrazne odporúčame obmedzenie pohybu a kontakty s inými ľuďmi," informuje Račková. "Otec mal respirátor a prešiel len okolo chodby, to nie je úzky kontakt," vysvetľuje Lukáš.

Úzky kontakt definuje vyhláška ÚVZ SR takto:

Úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na ochorenie, ak pri tomto kontakte:
1. boli osoby v priamom fyzickom kontakte,
2. boli osoby od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 15 minút,
3. osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 15 minút,
4. osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 15 minút, alebo
5. osoby nemali prekryté horné dýchacie cesty a osoba pozitívna na ochorenie kašľala alebo inak šírila infekčné výlučky

Súvisiace články

Najčítanejšie správy