Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podvod za 700-tisíc eur: Muži nezákonne čerpali covidové dotácie
Zdielať na

Podvod za 700-tisíc eur: Muži nezákonne čerpali covidové dotácie

TRNAVA / Pandémiu zneužili na megapodvod a štát obrali o státisíce eur. Minimálne pol roka vyťahovali z pobočiek úradov práce dotácie v rámci projektu "Prvá pomoc". Muži financie vyberali na fiktívnych zamestnancov. Trnavská kriminálka dvojicu zadržala.

Dvojicu Zoltánov vyšetrovateľ obvinil zo subvenčného podvodu. Covidové dotácie mali čerpať podvodne a štát tak obrať o poriadny balík peňazí. "Obvinení mali takto obrať štátny rozpočet o viac ako 700-tisíc eur," povedala hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová.

V roku 2020 počas núdzového stavu mali vyťahovať dotácie z úradov práce sociálnych vecí a rodiny. Pri podávaní žiadostí sa tvárili, ako konatelia štyridsiatich troch spoločností. Peniaze mali byť určené na mzdy pre zamestnancov. "V žiadostiach uvádzali fiktívne údaje o mzde a počtoch zamestnancov, založili bankové účty a postupne peniaze z dotácii vyberali," uviedla Linkešová. 

Kriminálka dvojicu sledovala už dlhšiu dobu a prišli si po nich počas utorkovej akcie. Jedného zadržali pred obchodným domom. Obvineným prehľadali auto aj rodinné domy, kde im okrem iného zaistili aj vyšší obnos peňazí. "Ide o dôkazy, ktoré ich priamo usvedčujú z páchania trestnej činnosti," povedala Linkešová. 

"Od začiatku poskytovania prvej pomoci ústredie a úrady práce sami podali 40 trestných oznámení a podaní na políciu. V uvedenom prípade poskytuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť už viac ako rok," uviedla hovorkyňa úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Barbara Túrosová. Obaja Zoltánovia skončili v policajnej cele. Dvojicu na poludnie priviezli na súd. Vyšetrovateľ s prokurátorom ich chce stíhať spoza mreží. Dvojica pred sudcom vypovedala ešte aj v popoludňajších hodinách. Výsluch trvá preto tak dlho, lebo ani jeden z obvinených nerozumie poriadne po slovensky a všetko im muselo byť tlmočené do maďarčiny. Výsledok zatiaľ známy nie je. Očakáva sa neskoro večer prípadne v sobotu. Podľa informácií TV JOJ dvojica vinu odmieta. Mužom hrozí až 15 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy