Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Norbert Bödör ostáva na slobode. Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora
Zdielať na

Norbert Bödör ostáva na slobode. Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora

BRATISLAVA / Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör zostáva na slobode. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu, ktorý nevyhovel sťažnosti prokurátora. Ten ju podal po tom, čo v januári Špecializovaný trestný súd nevzal Bödöra do väzby. Ide o korupčnú kauzu s názvom Valčeky. Oligarcha v nej čelí obvineniu z podplácania.

Bödör bol vo väzbe pre kauzu Dobytkár viac ako rok ako pol. Jeho prepustenie v januári nariadil Najvyšší súd, ktorý tak reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu. Ten konštatoval, že boli porušené jeho práva, ktoré sa týkali predĺženia väzby. Následne si po podnikateľa prišli do Nitry kukláči pre kauzu Valčeky. Prokurátor navrhol väzbu ale neuspel. "Keďže navrhované väzobné stíhanie by malo nasledovať bezprostredne po výkone väzby obvineného v inej trestnej veci, ktorý trval vyše 19 mesiacov," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Voči tomuto rozhodnutiu podal prokurátor sťažnosť a na rad preto prišiel Najvyšší súd. Verejné zasadnutie s nitrianskym podnikateľom trvalo približne dve hodiny. Senát Najvyššieho súdu napokon rozhodol, že u Norberta Bödöra zatiaľ neexistujú žiadne dôvody väzobného stíhania. Prokurátor chcel mať Bödöra za mrežami z obavy pokračovania v trestnej činnosti a ovplyvňovania svedkov.

"Sťažnosť prokurátora Úradu Špeciálnej prokuratúry sa zamieta GP SR sa zamieta," uviedol predseda Senátu Najvyššieho súdu Juraj Kliment. Najvyšší súd podobne ako Špecializovaný trestné súd poukázal na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní. K aktuálnemu rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa prokurátor ako aj obvinený Bödör pred novinármi nevyjadril. Zhovorčivejší bol ale jeho advokát. "Bolo absurdné sledovať, že ani po zadržaní neurobili žiadny relevantný úkon. To znamená, že nielen hoci čo iné ale ani jeden výsluch," povedal obhajca obvineného Marek Para. 

Kauza Valčeky súvisí s fiktívnymi dodávkami ocele. Z trestnej činnosti Bödöra usvedčuje dnes bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Ten tvrdí, že nitriansky podnikateľ mal zaplatiť 50-tisíc eur za to, že nebude vznesené obvinenie synovcovi bývalého ministra Žigu. Voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu nie je prípustná žiadna sťažnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy