Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V novom Covid automate majú viacerí nejasnosti: Sú bary a diskotéky reštaurácie?
Zdielať na

V novom Covid automate majú viacerí nejasnosti: Sú bary a diskotéky reštaurácie?

SLOVENSKO / Covid automat skomplikoval život aj majiteľom barov či diskoték, ktorí sa v nových informáciách nevedia zorientovať. Poukazujú zároveň na to, že sa o novinkách dozvedajú na poslednú chvíľu. Narážajú na nové opatrenia, ktoré začnú platiť už od pondelka. Smutní sú aj športovci, ktorým hrozí nielen zrušenie súťaží, ale aj tréningov.

Prevádzkari nočných podnikov upozorňujú na jednu chýbajúcu informáciu v covid automate. Sú bary a diskotéky reštaurácie? Alebo ide o hromadné podujatia? Odpovede na spomínané otázky hľadá napríklad i Roman, ktorý pracuje v koktejlovom bare ako prevádzkar.

"My nevieme či sa na nás vzťahuje covid automat podľa verejného podujatia alebo či sme teda reštaurácia v očiach hygieny," povedal prevádzkar nočného podniku v Bratislave Robert Hamut. 

Roman upozorňuje na to, že v koktejlovom bare jedlo nepodávajú. Okrem nápojov počas víkendov poskytujú v podniku i služby vo forme zábavy.

"Keď si pozriete na internete a nájdete definíciu reštaurácie a nájdete si definíciu reštaurácie tak je to gastronomické zariadenie, ktoré predáva jedlá v bežných časoch," uviedol Hamut. 

S otázkou sme sa obrátili aj na úrad verejného zdravotníctva, odpoveď sme zatiaľ nedostali. Spomínanú dilemu nemusia riešiť reštaurácie. V covid automate je jasne uvedené, že od pondelka sa do nich dostanú iba zaočkovaní alebo tí, ktorí už covid prekonali.

"Plus po novom v bordovej zóne ľudia musia sedieť a nemôžu stáť čiže v tomto smere pokračujeme, majú byť i 2-metrové rozostupy takže mali by sme to zvládať," povedal majiteľ reštaurácie Patrik Cúcik. 

Nový covid automat sa netýka len reštaurácií. "Treba povedať, že keď už ohlásia zmenu a potom ohlásia, že zmena bude mať zmenu, tak je to naozaj veľmi zložité," povedal režisér Jozef Černek. 

Ťažko predvídateľné zmeny covidového automatu komplikujú život aj divadelníkom a folkloristom v Komárne. "My nevieme, či o 2-3 týždne budeme môcť hrať, napriek tomu sme sa rozhodli, že chceme ľuďom priniesť pred Vianocami niečo pekné, pekný príbeh, takže poctivo nacvičujeme. Len nevieme, či tá premiéra bude pre 6 ľudí, pre 60 alebo pre 600," uviedol Černek. 

Existencia oboch súborov v budove, ktorá slúži aj ako divadlo, je závislá od nájmu rôznych typov prevádzok. "Vlastne každá z prevádzok je závislá od množstva ľudí, ktoré môžu prijať a treba povedať, že aj reštaurácie aj kaviarne idú teraz na štvrť plynu," vysvetlil Černek. 

Fyzická podpora tela nie je len záležitosťou profesionálov, ale aj desiatok tisíc mládežníckych športovcov, ktorým nový covid automat poriadne sťaží ich lásku ku klubu. Podľa covid automatu zverejneným mestom Bratislava môžu športovať a trénovať len očkovaní a to do počtu 200 ľudí, v tmavších okresoch je to ešte horšie. 

"Naruší to chod klubu naučili sme sa v tom pohybovať. Jedine bude byť zaočkovaný," povedal futbalista. Viaceré športoviská v Bratislave má na starosti mestská spoločnosť Starz. Tá oslovila jednotlivé kluby a rodičov, aby sa do pondelka rozhodli, ako ďalej.

Otázny je aj beh Devín Bratislava, ktorý oslavuje 100. výročie vzniku. Dnes podvečer mal mimoriadne stretnutie aj mládežnícky futbalový klub Domino, ktorý zastrešuje 500 mladých futbalistov. "Teraz zisťujeme zaočkovanosť detí, najväčší problém je s prípravkami do 12 rokov chceme zvoliť taký režim, aby stačilo raz do týždňa sa otestovať," povedal predseda klubu SDM Domino Radovan Rumanovič. 

"Mali byť majstrovstvá, budú zrušené, lebo kluby z čiernych okresov sa nemali ako pripravovať," uviedol tréner ŠK Centrum mládeže karete BB Ján Kalčok. 15 rokov sa venuje deťom aj mládeži na športovej škole. No v súčasnej situácii chodia trénovať aj súťažiť do zahraničia. Je to finančne náročné a menšie kluby môžu preto zaniknúť.

"Chodíme von ak chceme deti motivovať, sú to väčšie náklady pre klub aj rodičov," uviedol Kalčok. Ako to bude s covid automatom čakajú školy najmä osemročné gymnázia zatiaľ platia aktuálne nariadenia. "V individuálnych disciplínach by problém nebol ale v kolektívnych by nemohli trénovať a museli by sa presadiť súťaže," uviedla riaditeľka Strednej športovej školy Ostredková Zuzana Matoušková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy