Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Nových Zámkoch vzniklo postcovidové centrum pre ľudí, u ktorých pretrvávajú následky ochorenia
Zdielať na

V Nových Zámkoch vzniklo postcovidové centrum pre ľudí, u ktorých pretrvávajú následky ochorenia

NOVÉ ZÁMKY / Je reálna obava, že pacientov s takzvaným postcovidovým syndrómom bude pribúdať. Keďže príznaky sú veľmi rôznorodé, liečba si vyžaduje spoluprácu lekárov z viacerých odborov. Pacient by pritom nemal pendlovať od jednej ambulancie do druhej. Preto vo Fakultnej nemocnici v Nových Zámkoch otvorili "Centrum post-covidovej starostlivosti".

"Štatistiky sú veľmi vágne a nedostatočné, špeciálne čo sa týka postcovidových stavov, ale čísla hovoria o 10 až 15 percentách pacientov, ktorým pokračujú ďalej príznaky," konštatovala primárka neurológie Dáša Viszlayová. Post-covidové centrum v NZ nemocnici je pilotným programom na Slovensku, prijímajú tu špeciálnych pacientov. 

Predpokladá sa, že len na Slovensku približne 30 tisíc pacientov trápia postcovidové ťažkosti. "Nesmierna bolesť hlavy, bolesť uší, ktorá pretrvávala snáď aj tri mesiace, človek je z toho strašne unavený," opísala príznaky pacientka Katarína, ktorá prekonala ochorenie pred 3 mesiacmi. "Tŕpnutie tváre, precitlivenosť na svetlo, na zvuk," doplnila pacientka Henrieta, 4 mesiace po vyliečení Covid-19. Pacientov s podobnými príznakmi pribúda. V centre sa bude striedať viacero špecialistov. "Je to v rukách lekára, že áno, dá sa to riešiť ambulantne, a keď nie, budeme pacienta hospitalizovať," vysvetlil primár kliniky vnútorného lekárstva Zoltán Borbély. Ak dôjde k poškodeniu mozgu covidom, môže to mať klinický obraz ktorejkoľvek duševnej poruchy. "Vírus vyvolá v ňom zmeny, môžu mať taký diskrétne iný priebeh, ale nie je to ešte štatisticky spracované," uviedol primár psychiatrie Ján Bernát. Centrum vzniklo z iniciatívy lekárov a zamestnancov nemocnice. Pacientov doň musí odporučiť všeobecný lekár. "Plánujeme bližšie pripraviť metodiku a určite chceme prispieť dátami k výskumu," povedala lekárka Dáša Viszlayová. "Pacient má v prvom rade pľúcne ťažkosti a potrebujeme, aby zvládol pohyb, gymnastika, hygiena priedušiek, potom sa robí nácvik, ako má správne dýchať a zvládať záťaž," vysvetlil priebeh postcovidovej starostlivosti, lekár Slavomír Tóth. Ľudia nemajú príznaky podceňovať. "Sú pacienti, ktorí nám referujú, že im neverí už ani rodina, upodozrievajú ich, že si príznaky vymýšľajú," opísala lekárka Viszlayová. Cieľom centra je pomôcť ľuďom a získať čo najviac skúseností. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy