Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež v omši odkázal veriacim, že pandémiu využíva diabol, aby zasial svár, ale Ježiš nás učí pomáhať slabším
Zdielať na

Pápež v omši odkázal veriacim, že pandémiu využíva diabol, aby zasial svár, ale Ježiš nás učí pomáhať slabším

SVET / Kresťania na celom svete si pripomínajú kvetnú nedeľu, deň, ktorým sa začína predveľkonočný svätý týždeň. Vo Vatikáne bola omša rovnaká ako minulý rok, bez veriacich. V Jeruzaleme sa už ale vďaka masívnemu očkovaniu mohli konať aj náboženské ceremónie.

Na svätení olivovej ratolesti sa pravidelne zúčastňovali desaťtisíce veriacich. Už druhú kvetnú nedeľu však pápež slúžil omšu len pre hŕstku ľudí v bazilike svätého Petra. Kým minulý rok bol podľa pápeža svet ešte v šoku zo začiatku pandémie, tento rok cítime väčší tlak z jej dopadu. "Diabol využíva túto krízu, aby v nás zasial nedôveru, zúfalstvo a svár. Ježiš nás ale učí s milosťou privítať slabších a byť nápomocní tým, s ktorými sa zle zaobchádza," hovorí pápež František. 

​Iná situácia je v Izraeli

Po tom, čo v krajine zaočkovali až polovicu obyvateľov, čiastočne uvoľnili opatrenia. Veriaci si slávnostný príchod Ježiša do Jeruzalema nepripomínali za zatvorenými dverami ako minulý rok. Dodržiavajúc rozostupy sa zhromaždili pred jeruzalemskou Bazilikou Božieho hrobu. "Veľká noc je symbolom života a lásky. To chceme šíriť aj teraz, bez ohľadu na koronavírus a pandémiu," hovorí patriarcha jeruzalemského latinského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa.

Veriaci na Filipínach využili posledný deň miernejších opatrení a nechali si podľa zvykov posvätiť palmové ratolesti. Ceremónia sa však nekonala v kostoloch, ale vonku pod šírym nebom. Od zajtra začínajú v hlavnom meste Manilla a jeho okolí platiť prísnejšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu a potrvajú minimálne do konca Veľkonočných sviatkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy