Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koronavírus ohrozuje ľudí s mentálnym postihnutím. V zariadení na východe sa vrátili o 20 rokov späť
Zdielať na

Koronavírus ohrozuje ľudí s mentálnym postihnutím. V zariadení na východe sa vrátili o 20 rokov späť

OSADNÉ / Pre koronavírus sme sa vrátili o 20 rokov späť. Takto reaguje riaditeľ domova pre ľudí s mentálnym postihnutím v Osadnom. Klienti, ktorých tam celé roky učili samostatnosti, musia byť znova zavretí a nemôžu opustiť brány zariadenia. Ich duševný stav táto izolácia môže výrazne ovplyvniť.

"Ak chceme hovoriť o aktuálnej situácii, ktorú koronavírus spôsobil, tak v Osadnom sa akoby čas zastavil a vrátil sa o 20 rokov späť," vyjadril sa riaditeľ CSS Zátišie v Osadnom Ján Šrenkel. Je to pre nich komplikované- počas posledných rokov prešli procesom sebavzdelávania. Naučili sa sami nakupovať, cestovať a niektorí z nich sa dokonca zamestnali. Viacerí z nich sú takmer na úrovni zdravých ľudí.

Opatrenia v súvislosti so šírením ochorenia COVID - 19 pocítili aj klienti tohto zariadenia. "Každý je obmedzený ale tie opatrenia musíme brať tak, že je to v prospech všetkých," povedal klient CSS Zátišie Janko. 

"Chýba im kontakt s okolitým prostredím, chýba im kontakt s ľuďmi. Je to o tej nemožnosti pohybovať sa mimo zariadenia, to vidím ako problém pre tých, ktorí dostali tú šancu žiť v komunite," poznamenal riaditeľ Šrenkel. 

Janko, ako ho tu všetci volajú, každý deň roznášal starším ľudom v obci obedy. Každý večer sledujú správy v televízii, chápu, že najdôležitejšia je teraz disciplína a zodpovednosť. "No a teraz, keď sme počuli, že je toto, no tak sa musíme chrániť. Ruky si umývať pravidelne, hygiena, sprchovanie, pravidelne," pokračoval klient centra. 

Nosiť rúško nie je pre nich problém

Napriek svojej diagnóze dokázali pochopiť vážnosť situácie a nosiť rúško pre nich nebol žiaden problém. "Nič im nebolo treba nútiť a nikoho nebolo treba nabádať. Oni si ako keby jeden druhého strážili," podotkol riaditeľ. Domov sociálnych služieb sa nachádza na samom konci dediny, pod lesom. V tejto situácii je to pre klientov svojim spôsobom šťastie.  

"Hodnotím excentrickú polohu centra ako šťastnú, určite tu máme menej ohrození ako zariadenia, ktoré sú v centre miest," povedal Šrenkel. Nakupovať chodievajú iba zamestannci a dokonca aj sám riaditeľ. Na lístoček mu vždy napíšu zoznam. "Bavili sme sa sa nimi aj o tom, či nemáme ponorku. Tak sme sa zhodli, že za dva týždne zatiaľ nie. A dúfame, že im nájdeme toľko zmyslupolných aktivít, že tá ponorka ani nepríde," uzavrel riaditeľ centra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy