Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tretia dávka aj pre deti od 5 rokov: Minister Lengvarský nevidí dôvod prečo nie
Zdielať na

Tretia dávka aj pre deti od 5 rokov: Minister Lengvarský nevidí dôvod prečo nie

BRATISLAVA / Je to tu. Dva dni pred Vianocami sa spustila registrácia detí vo veku od 5 do 11 rokov na očkovanie proti koronavírusu. Niektoré už vakcínu od spoločnosti Pfizer dostali. V prípade, že máte záujem, postup je takýto - deti treba najskôr zaregistrovať online a potom vám príde termín do jedného z vakcinačných centier podľa bydliska.

Registrácia sa spustila dva dni pred Vianocami a prvé deti sú už aj zaočkované. "Už 98 detí odkedy sme registráciu spustili bolo na Slovensku zaočkovaných," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 

Deti vo veku od 5 do 11 rokov sú očkované vakcínou od firmy Pfizer. V prípade záujmu sa treba zaregistrovať na webovej stránke korona.gov.sk. "Následne rodič získa SMS a email s informáciami o termíne a mieste očkovania svojho dieťaťa," vysvetlila hovorkyňa NCZI, Alžbeta Sivá. "Očkovať sa budú vo vakcinačných centrách po celom Slovensku, v každom kraji bude zabezpečené, aby takéto miesto bolo," uviedla Eliášová. 

V celoeurópskom meradle Slovensko naďalej pokrivkáva v miere zaočkovanosti dospelých. A v septembrovom prieskume verejnej mienky prejavili rodičia detí v tejto vekovej kategórii veľmi malý záujem o očkovanie svojich potomkov, takmer 67-percent z nich očkovanie detí odmietalo. NCZI zverejní prvé oficiálne čísla z registračného systému až po vianočných sviatkoch. Ministerstvo by postupne chcelo umožniť aj očkovanie v ambulanciách pediatrov. Deti pravdepodobne časom tiež dostanú aj takzvanú booster dávku. "Predpokladám, že bude aj tretia u detí, nevidím dôvod, prečo nie," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Pri očkovaní musí byť prítomný zákonný zástupca dieťaťa. "Ak nemôže byť prítomný, môže ho zastúpiť aj iná osoba, ale musí mať notársky overené splnomocnenie," informovala Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy