Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Pezinku vedia, ako znížiť počty hospitalizovaných. Mesto by mohlo byť iným inšpiráciou
Zdielať na

V Pezinku vedia, ako znížiť počty hospitalizovaných. Mesto by mohlo byť iným inšpiráciou

PEZINOK / V Pezinku vznikol zaujímavý projekt, ktorý pomáha zmierňovať nápor pacientov v nemocniciach a zároveň aj predchádzať ťažkým stavom pri ochorení Covid19. Vedenie mesta sa rozhodlo ponúknuť obyvateľom kyslíkové prístroje, ktoré pôvodne zakúpilo pre tamojšiu DSS-ku pred vyše mesiacom. Teda v čase, keď tam prepukla nákaza koronavírusom. Ale dnes už prístroje nepotrebujú, a tak pomáhajú ďalším pacientom a aj lekárom.

Vedenie mesta Pezinok symbolicky otvorilo dvere svojim obyvateľom a poskytlo i kyslíkové prístroje na domácu liečbu Covidu-19. Prístroje mesto nakúpilo v januári, keď tamojšom zariadení opatrovateľských služieb prepukla nákaza koronavírusom. Medzitým sa situácia práve vďaka včasnému nasadeniu terapie kyslíkom stabilizovala a dnes už viaceré prístroje nepotrebujú. "Bolo nám ľúto, aby tieto prístroje ostali zabalené, takže preto sme to ponúkli von," vysvetlil primátor mesta Pezinok Igor Hianik. 

Oslovili mestských všeobecných lekárov a špecialistov, ktorí by v rámci domácej liečby svojich pacientov na Covid-19, mohli terapiu kyslíkom naordinovať. "Ja som bola veľmi nadšená touto myšlienkou, pretože tie prístroje naozaj môžu zachrániť život. Môže zvýšiť šancu pacienta, aby sa nedostal do nemocnice, aby prežil v domácom prostredí," vysvetlila Adriana Šimková, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo. "Toto je jeden z dôvodov, aby sme aspoň malým kúskom pomohli aj tým nemocniciam, aby tam nebol taký nápor," uviedol primátor. 

Pacienti si môžu kyslíkový prístroj zapožičať od mesta po dohode a odporúčaní všeobecným lekárom. Podpíšu zmluvu o zapožičaní a nemusia platiť ani cent.
"Ako všeobecný lekár mám pacientov, ktorých som odmanažovala na takomto kyslíkovom koncentrátore a do nemocnice nemuseli ísť," povedala Šimková.

Psychika môže zvrátiť ochorenie

K prístroju sa zapojí buď špeciálna maska, alebo okuliare. Pri tomto ochorení dochádza k zníženiu funkcie pľúc, organizmus dostáva menej kyslíka a jeho kondícia postupne klesá. Pokiaľ je možnosť terapie kyslíkom a lekár ju nasadí včas, pacient má šancu udržať stabilnejší stav a zostať doma.

"Každému je najlepšie doma, čiže on chce najviac doma s príbuznými, ktorých pozná. Tá psychika je veľmi silná a môže zvrátiť ochorenie," vysvetlila odborníčka. A keď jeho hodnota začne postupne klesať, vedia, že je potrebné nasadiť kyslíkový prístroj. Všeobecný lekár riadi liečbu pacienta cez telefón a pokiaľ má doma aj takýto prístroj, veľmi to pomôže. Vedenie mesta a lekári dúfajú, že tento ich projekt budú nasledovať aj v ďalších mestách a obciach Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy