Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Juhoafrický variant je infekčnejší a vie obísť protilátky. Dáta bez pátosu odporúčajú zatvoriť úplne školy
Zdielať na

Juhoafrický variant je infekčnejší a vie obísť protilátky. Dáta bez pátosu odporúčajú zatvoriť úplne školy

BRATISLAVA / Mimoriadne zlou správou je potvrdenie výskytu juhoafrickej mutácie na Slovensku. Ide o prvých sedem prípadov. Môžete si povedať, že je to z pohľadu tisícov pozitívnych zanedbateľné číslo, lenže objavili ich pri analýze necelej stovky vzoriek. Ide navyše o pozitívnych ľudí z rôznych kútov Slovenska a sú medzi nimi aj takí, ktorí nikde necestovali.

Po tej britskej variante sa v piatok, 5.marca, prostredníctvom sekvenovania potvrdila prítomnosť juhoafrickej mutácie na Slovensku v siedmich vzorkách. 

Od dnešného popoludnia je Slovensko oficiálne krajinou kde sa potvrdil nebezpečnejší juhoafrický variant. Odhalili ho v laboratóriách Slovenskej akadémie vied. "My sme to mali jednoznačne identifikované ako juhoafrický kmeň," potvrdil virológ Boris Klempa. Virológovia nepoznali podrobnosti o pozitívnych ľuďoch. Stále bola šanca, že ide o cestujúcich, ktorí sa vrátili z exotickej krajiny. "My sme tieto vzorky obdržali od Úradu verejného zdravotníctva v podstate zaslepené," uviedol Klempa. Informácie ministerstva zdravotníctva však zrušili aj posledné nádeje. Mutáciu máme na celom Slovensku. "Môžeme potvrdiť, že na Slovensku sa identifikoval juhoafrický variant koronavírusu, kedy sa tento infekčný variant našiel v siedmich vzorkách," informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Tri vzorky pochádzali z Bratislavy. "Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, tretia žena sa nakazila na Slovensku," píše v stanovisku hovorkyňa. Ďalej informovala o pozitívnej vzorke s prítomnosťou juhoafrického variantu v okrese Stará Ľubovňa a ďalšie v Dolnom Kubíne. "V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali," uviedla Eliášová.

Jedna vzorka zo Zanzibaru

Jedna zo vzoriek, ktorá preukázala prítomnosť juhoafrického variantu je 23 ročnej ženy, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. "Všetky protiepidemické a hygienické opatrenia vrátane domácej izolácie boli a sú dodržané," informovala hovorkyňa. Na hrozbu tejto mutácie upozorňujú virológovia už niekoľko týždňov - je totiž infekčnejšia. "Lepšie prilne na sliznicu dýchacích ciest, kde sa môže nachádzať väčšie množstvo vírusu," vysvetlil profesor Pavol Jarčuška.  "Je vyššia pravdepodobnosť, že bude dochádzať k reinfekciám," doplnil virológ Boris Klempa. "Zdá sa, že proti ťažkým ochoreniam a úmrtiam by mali zaberať aj tak," uviedol virológ Boris Klempa. 

Juhoafrická mutácia dokáže obísť účinok protilátok 

Navyše stále nie je jasné ako si s ňou poradia očkovacie vakcíny, ktoré máme na Slovensku. "Vie obísť účinok protilátok, ktoré sú vytvorené či už prirodzenou imunitou alebo vakcináciou," konštatoval profesor Jarčuška. Odborníci z Dát bez pátosu varovali pred mutáciou už včera. "Je to úplne mimo nás, ale zanzibaristi, seyšelisti, maledivisti a hurgádisti nám to sem donesú, lebo sa to zatiaľ podarilo vždy," napísali na sociálnej sieti. Keď sa mutácia objavila začiatkom februára v Tirolsku rakúsku vláda zaviedla v regióne extrémne prísne opatrenia. Dáta bez pátosu navrhujú aspoň zatvorenie škôl. Už britská mutácia totiž ohrozovala aj mladšie ročníky. "Ak bol niekto viac ohrozený dnes ako včera, tak je to DIEŤA a ŠKOLÁK. Je to proste tak a nič s tým nespravíme. A nechajte všetkých školákov doma 2-3 týždne," píše sa v príspevku od Dát bez pátosu. Oficiálne zatiaľ reagoval iba úrad verejného zdravotníctva. Prosia ľudí, aby zvážili cestu do zahraničia.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy