Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po prekonaní ochorenia Covid - 19 by mohli ľudia absolvovať rehabilitácie v kúpeľoch
Zdielať na

Po prekonaní ochorenia Covid - 19 by mohli ľudia absolvovať rehabilitácie v kúpeľoch

BRATISLAVA / Mnohí pacienti majú aj po prekonaní Covidu -19 pretrvávajúce zdravotné problémy a pomôcť by im mohli liečebné pobyty v slovenských kúpeľoch, ktoré sú navyše poloprázdne. Nič také sa však nedeje, takzvané po-covidové stavy totiž nie sú v zozname diagnóz, ktoré by preplácali poisťovne.

"Pri individuálnom prístupe školených rehabilitačných pracovníkov dôjde k tzv. rozvinutiu pľúcneho tkaniva, to znamená, že pľúca dostanú ten druhý dych," vysvetlil doktor Jozef Halecký, lekársky riaditeľ bardejovských kúpeľov. Neustupujúce dýchacie ťažkosti, neurologické problémy, výrazné bolesti hlavy, svalov a kĺbov, problémy s pamäťou, koncentráciou, či extrémna únava. To je len časť tých príznakov, ktoré ľudí trápia aj po prekonaní covidu.

"My sme pripravili špeciálny program najmä pre klientov zdravotných poisťovní," informovala Tamara Šatanková, ekonomicko obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov. "Stále čakáme, už niekoľko mesiacov na schválenie doplnku Indikačného zoznamu o diagnózu: Stavy po prekonaní Covid-19," uviedla aktuálny stav riešenia Janka Zálešáková, predsedníčka asociácie slovenských kúpeľov. V kúpeľoch sú pripravení na rehabilitáciu pacientov po ochorení Covid - 19. "V Bardejovských kúpeľoch sme pripravení na rehabilitáciu týchto pacientov preto, že tu liečime väčšinu vnútorných chorôb," povedal doktor Jozef Halecký. V rámci procedúr majú aj pitný režim z bohatého výberu minerálnych prameňov. "Práve chceme využiť tie naše minerálne pramene a klienti budú absolvovať aj inhalácie," konštatovala Tamara Šatanková. "Máme aj elektromagnetické prístroje, ktoré cez kožu dokážu stimulovať tkanivo pľúc tak, aby sa netvorili fibrotické zmeny," priblížil detaily rehabilitácie doktor Jozef Halecký. 

V Tatranskej Polianke rehabilitácie pre ľudí s respiračnými problémami po Covide

V sanatóriu v Tatranskej Polianke sa sústredia iba na postcovidových pacientov, ktorí majú respiračné problémy. Primár zariadenia eviduje už teraz desiatky žiadostí, aj hneď zajtra by ich vedeli na kúpeľnú liečbu prijať a začať rehabilitovať. "Na prvom mieste by teraz bolo potrebné legislatívne úpravy urobiť," vyjadril sa primár Štefan Reinhardt. Jeden z fyzioterapeutov vytvoril špeciálny program, pracoval na ňom dlhé mesiace. Nejde o žiadne cviky s pomôckami, veľmi zjednodušene povedané, klientov naučia správne dýchať. "Aby sme ho vrátili na pôvodnú výkonnostnú úroveň, čo sa týka sebaobsluhy, bežných denných činností až športových aktivít," vysvetlil fyzioterapeut Marián Jendrichovský. Respiračná fyzioterapia sa zameriava tieto problémy: "úzkosť, únava, dýchavičnosť, kašeľ a aj bolesť, ktorá s týmto súvisí," doplnil Jendrichovský. Liečiť by sa sem mali chodiť pacienti minimálne 6 týždňov po prekonaní Covidu. V tomto zariadení majú navyše ešte jeden obrovský bonus: "Vysoké Tatry majú obrovskú výhodu svojou klímou pôsobia super aj na psychiku," uzavrel Jendrichovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy