Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po očkovaní od Pfizer/BionTech sa objavila u mladých mužov myokarditída. Súvisia prípady s vakcínou?
Zdielať na

Po očkovaní od Pfizer/BionTech sa objavila u mladých mužov myokarditída. Súvisia prípady s vakcínou?

JERUZALEM / Izraelskí zdravotnícki úradníci zistili pravdepodobné prepojenie medzi vakcínami od spoločnosti Pfizer/BionTech a desiatkami prípadov zápalu srdca u mladých mužov po druhej dávke vakcíny. O týchto zisteniach informovalo Ministerstvo zdravotníctva Izraelu.

Vakcína bola podávaná viac ako 5 miliónom ľudí v krajine a počet prípadov koronavírusu klesol. Podľa portálu Bloomberg Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že aj napriek možnému prepojeniu by rozšírilo svoju očkovaciu stratégiu aj pre ľudí od 12 do 16 rokov.

Na základe štúdie bolo identifikovaných 275 prípadov myokarditídy medzi decembrom 2020, keď sa začalo očkovanie a 2021, vrátane 148 prípadov v priebehu mesiaca po očkovaní. Z toho 27 prípadov nastalo po prvej dávke a 121 po druhej dávke. V oboch prípadoch malo ísť o ľudí, ktorí už predtým mali zdravotné problémy. 

V tejto chvíli stále nič nenasvedčuje tomu, že by sa tieto prípady mali týkať vakcíny, uviedol vo vyhlásení Pfizer. Myokarditída je často spôsobená vírusovými infekciami a bolo hlásené, že tento stav spôsobujú infekcie Covid, uviedol americký výrobca liekov. BioNTech uviedol, že globálne bolo podaných viac ako 300 miliónov dávok vakcíny Covid-19 a „profil prínosu a rizika“ vakcíny zostáva pozitívny.

"Dôkladné hodnotenie správ stále prebieha a nebolo nič uzavreté,“ uviedla spoločnosť. "Všetky prípady vrátane myokarditídy a perikarditídy sú pravidelne a dôkladne kontrolované spoločnosťami aj regulačnými orgánmi,“ doplnila spoločnosť. 

Väčšina prípadov sa vyskytla u mladých mužov, najmä vo veku od 16 do 19 rokov. Vo väčšine prípadov boli pacienti hospitalizovaní štyri dni alebo menej a v 95% prípadov bolo klasifikovaných ako ľahkých, informovalo ministerstvo. "Riziká spojené s koronavírusom sú vyššie ako riziká spojené s očkovaním," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Počet tých, ktorí ochoreli na myokarditídu, bol malý a vo väčšine prípadov sa pacienti uzdravili bez akýchkoľvek komplikácií. Izrael koncom apríla uviedol, že sa prípadmi zaoberá, aby zistil, či existuje súvislosť s vakcínou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy