Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Škole praskajú múry, statici zisťujú, či sa dá zachrániť
Zdielať na

Škole praskajú múry, statici zisťujú, či sa dá zachrániť

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / V Plaveckom Štvrtku majú základnú školu, ktorá má takmer 50 rokov. Už v minulosti mala budova problémy a tak sa urobili prvé zabezpečenia na jej stabilitu, lenže stále sa objavovali praskliny. Po poslednom posudku koncom minulého roka sa už v niektorých triedach nevyučuje. Starosta preto požiadal o pomoc statikov, aby budovu monitorovali. Teraz pracujú na štvrtom statickom posudku.

Prvé výstuhy na škole boli osadené ešte pred 10 rokmi.

"Táto budova má svoje nedostatky už od počiatku svojej výstavby, nebol tam zachovaný proces výstavby, ktorý by tam mal byť," vraví Radoslav Benkovič, starosta obce Plavecký Štvrtok.

Vzhľadom na to, že na Záhorí sú piesky, ide o podložie na ktoré majú nepriaznivý vplyv poveternostné podmienky.

"Niečo sa zaplaví, ten piesok vie presadať, sa odplaví kam nepotrebujeme. A bola tu konštrukčná chyba z úvodu, ktorú by som nechcel konkretizovať," dodáva statik Martin Pribila.

Z bezpečnostných dôvodov sa už v niektorých triedach už nevyučuje. Rozhodli sa tak na základe posledného posudku z konca roku 2020.

"Ten teda hovoril, o častiach školy, ktoré nie sú v dobrom technickom stave, tie priestory sme prestali užívať," upresňuje starosta.

Doteraz obecný úrad dal na túto školu vyhodnotiť tri statické posudky na štvrtom sa pracuje.

Statik Martin Pribila vraví: "Blíži koniec životnosti tak tie praskliny sa viac prejavujú, a preto sa teraz robia tie posudky, aby sa zistilo dokedy je to ešte bezpečné a kedy už treba opustiť budovu."

Zaujímali sme sa čo bude diaľ, ak by podľa statického posudku mali školu zavrieť.

Starosta hovorí, že to nebude jednoduché: "Budeme musieť ďalej rozbehnúť kolotoč rokovaní s okresným úradom, s ministerstvom školstva, riešiť tú situáciu ale to by som predbiehal."

Na Slovensku sú stovky základných škôl, ktoré boli postavené v rovnakom období ako táto škola v Plaveckom Štvrtku.

Statik Martin Pribila vysvetľuje: "Tie budovy majú svoj vek. Ja som nepočul podporné programy z ktorých by sa riešili nové školy. Riešia sa interiéry, riešia sa zariadenia, rieši sa len následok, nerieši sa, že tie budovy sú na konci životnosti."

Renáta Vitková z odboru komunikácie ministerstva školstva dodáva: "Riešenie tohto problému sa očakáva z plánu obnovy na roku 2021-26, Žiadosť obce Plavecký Štvrtok naďalej evidujeme ako prioritnú, ktorú budeme riešiť po uvoľnení finančných zdrojov z plánu obnovy."

V Plaveckom Štvrtku sa učia aj hudobne nadané deti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy