Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Martin Klus: Národné covidové certifikáty budú uznávať viaceré štáty
Zdielať na

Martin Klus: Národné covidové certifikáty budú uznávať viaceré štáty

BRATISLAVA / Covid pasy začnú platiť až od 26. júna. Turisti môžu vycestovať už skôr od piatka, 4. júna, je možné vytlačiť si potvrdenia o prekonaní Covid- 19 v slovenskom aj anglickom jazyku.

Tí, ktorí chcú vycestovať ešte predtým ako budú platiť "zelené covid pasy" od 26. júna budú môcť využívať dočasné očkovacie certifikáty vo viacerých krajinách, než bolo pôvodne avizované. 

"Pracujeme na tom, aby recipročne boli uznané národné covidové certifikáty vo viacerých krajinách napr. Francúzsko, Grécko a Bulharsko. Očakávam, že týchto krajín ešte pribudne," povedal Martin Klus. Budúci týždeň bude jasné aj to, či niektoré bezpečné letoviská v hoci aj červených krajinách budú nakoniec v miernejšej, oranžovej farbe.

Od dnes je možné vytlačiť si potvrdenia o prekonaní Covid-19 v slovenskom a anglickom jazyku. Minister zdravotníctva Lengvarský si myslí, že by to mohlo vyriešiť neochotu niektorých lekárov vydávať takéto potvrdenia. "Doplnili sme tam anglickú verziu, ktorá je dostupná aj u všeobecného lekára," povedal Lengvarský. Minister vypočul aj odporúčania konzília odborníkov pokiaľ ide o spôsoby zvýšenia zaočkovanosti. "Budeme dávať možnosť aj firmám, aby si očkovali svojich ľudí," dodal. 

Ľudia, ktorí mali závažnejšie reakcie po prvej dávke, by podľa odborníkov mali mať možnosť konzultovať a prípadne aj nechať si podať druhú dávku v niekoľkých špecializovaných centrách. Tie sú dnes určené len pre deti s kontraindikáciami očkovania. "Konzílium odborníkov odporučilo ministerstvu zdravotníctva, aby sa na tieto centrá mohli obracať aj dospelé osoby, ktoré mali závažnejšie nežiadúce účinky po prvej dávky očkovania. Tam by im poradili či podávať druhú dávku vakcíny a akým spôsobom," povedala epidemiologička Zuzana Krištúfková. Rovnako je v pláne, aby očkovanie bolo komfortnejšie v tom, že bude možné vybrať si vopred vyhovujúci termín. Kedy presne to začne platiť ale nepovedal. "Vzhľadom k tomu, že záujem o očkovanie sa znižuje sa budeme snažiť, aby očkovacia stratégia bola ľuďom čo najbližšie," vysvetlil Lengvarský. 

Rokuje sa aj o ďalších možných výhodách pre zaočkovaných, či už ide o používanie rúšok alebo vstupy na podujatia. "V rámci Covid automatu budú mať zaočkovaní väčšie výhody," doplnil. "Ak ľudia dostanú pozvánku na druhé očkovanie na inú vakcínu, než dostali predtým, majú čakať na inú smsku. Ak príde SMS na inú vakcínu s číslom 1, tú majú ignorovať. Treba počkať na novú SMS s číslom 2 a správnym typom vakcíny," upozorňuje NCZL. Reagovala tak po sťažnostiach ľudí, ktorí dostali zlé smsky a dozvedeli sa to až na očkovacom mieste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy