Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Infektológ Sabaka: Pacientov, ktorí by boli zaočkovaní tromi dávkami, defacto nemáme ani hospitalizovaných
Zdielať na

Infektológ Sabaka: Pacientov, ktorí by boli zaočkovaní tromi dávkami, defacto nemáme ani hospitalizovaných

BRATISLAVA / Čísla infikovaných za posledné dni opäť stúpajú a mierny nárast je aj pri počte hospitalizovaných pacientov. Je zjavné, že nás čaká ďalšia, tentokrát "omikronová" vlna. Má v tejto vlne ešte zmysel testovanie vo firmách a zaberá na variant omikron aj prvá dávka očkovania? Na tieto a ďalšie otázky odpovedal MUDr. Peter Sabaka v rozhovore s Barborou Jánošovou.

Pociťujete už, že stúpa ten počet hospitalizácii, že vám prichádzajú noví pacienti a ak áno, je to ešte delta alebo to už môže byť omikron?

Niektorí pacienti môžu byť ešte stále nakazení delta variantom. Aj keď omikron dominuje, pretože tie čísla nových prírastkov pri variante omikron sú veľmi vysoké, ale stále sú aj zaznamenávané pozitivity u pacientov, ktorí sú nakazení delta variantom. Čiže niektorí hospitalizovaní pacienti môžu mať aj deltu. My to, žiaľbohu, nevieme, keďže nie všetkým pacientom sa sekvenujú vzorky z nosohltana.

A viete to predpokladať podľa nejakých iných príznakov? Prichádzajú s nejakými inými zmenenými vecami alebo je to možno to isté?

V podstate aj pri infekcii variantom omikron klinický obraz môže vyzerať úplne rovnako, ako pri infekcii delta variantom. Len na základe klinických príznakov sa to predpovedať nedá.

Pociťujete už to, že prichádza viac pacientov, že útlm, ktorý ste mali, už skončil?

Áno, samozrejme, začína už prichádzať viacej pacientov, aj keď na západe Slovenska je to teda stále výrazne lepšie než na severe a na východe, zatiaľ. Ale predpokladáme, že behom týždňa sa to zrejme výrazne zhorší.

Mňa zaujíma taká vec, že prichádzajú k vám aj ľudia, ktorí sú neočkovaní, ale prekonaní alebo do akej miery ich chráni to prekonanie alebo chránilo doteraz?

Áno, začínajú k nám chodiť aj pacienti, ktorí už prekonali infekciu v minulosti trebárs pred rokom. Teraz sú opäť infikovaní, tam by s najväčšou pravdepodobnosťou malo ísť o infekciu práve variantom omikron, keďže pri variante omikron je popisované približne päťnásobne vyššie riziko reinfekcie v porovnaní s inými variantami. Čiže toto sú zrejme pacienti, ktorí majú variant omikron.

A z tých pacientov, ktorých máte, ako účinné sú jednotlivé dávky, lebo niektorí hovoria, že vlastne má zmysel sa dať zaočkovať aj teraz prvou dávkou, že ide hlavne o čerstvosť, ako to je?

No v podstate pacientov, ktorí by boli zaočkovaní tromi dávkami, defacto nemáme ani hospitalizovaných, čiže zatiaľ sme sa nestretli s ťažkým priebehom Covid-19 u pacientov, ktorí by mali 3 dávky očkovania a rovnako je veľmi vzácne vidieť pacientov s ťažkým priebehom, ktorí majú čerstvé 2 dávky. Napríklad mali druhú dávku očkovania pred mesiacom a podobne, čiže áno. Tam ide o to, že po tom očkovaní sa vytvorí relatívne vysoká hladina protilátok, ktorá ale potom postupne klesá. Tretia dávka ju opäť zvýši ešte teda na vyššie hladiny než bola po 2. dávke. Ale aj po 2. dávke je hladina protilátok relatívne dobrá. Čiže aj to čerstvé očkovanie je samozrejme omnoho lepšie ako žiadne.

Čiže ešte aj teraz môžu ísť ľudia na prvú dávku?

Áno, samozrejme, môžu ísť ľudia aj na prvú dávku aj toto pomôže, keďže ono v podstate najrizikovejšie je pri infekcii omikron variantom, keď sa človek stretne s týmto vírusom bez toho, aby mal akúkoľvek imunitu, aby sa jeho telo ešte nikdy predtým nestretlo so spike proteínom koronavírusu, vtedy je to v podstate najväčšie riziko ťažkého priebehu, najväčšie riziko hospitalizácie čiže rozhodne má zmysel sa v týchto dňoch dať očkovať prvou dávkou.

Teraz je dosť veľa detí infikovaných aj školopovinných, vy máte hospitalizované aj nejaké deti, viem, že už aj u detí je horší priebeh.

Áno, máme hospitalizované aj deti aj v Detskej fakultnej nemocnici sú hospitalizované deti infikované koronavírusom aj na našom detskom infekčnom oddelení sú hospitalizované deti. Tie majú väčšinou príznaky vírusovej infekcie horných dýchacích ciest ako laryngitída a pod. ale môže sa vyvinúť aj bronchitída dokonca aj zápal pľúc, ale je to omnoho vzácnejšie ako u dospelých.

Teraz sa stáva, že keď ide človek na antigénový test, tak vlastne nevidí, že je pozitívny. Vy viete, keď k vám človek príde, že to je jasný Covid podľa niečoho?

Nie, to sa taktiež nedá bez testov, pretože tie klinické príznaky sú veľmi podobné klinickým príznakom iných infekčných ochorení. Ale keď prídu pacienti, ktorí majú horúčku, zlyhávanie pľúc a majú nízku saturáciu, tak to je v podstate jasné, že sa jedná o Covid.

Obávate sa toho podvariantu omikron, o ktorom sa teraz hovorí, že je v Nórsku?

Nie, neobávame. Môže sa objaviť nejaký subvariant, ktorý je infekčnejší než pôvodný variant omikron, ale čo sa týka významu z hľadiska priebehu pandémie by to zatiaľ nemalo mať nejaký veľký vplyv.

Pri delte sa hovorilo o dôležitosti testovania a mňa teraz zaujíma, že niektorí hovoria, či vôbec má zmysel sa testovať napr. vo firmách, to aktuálne rieši úrad verejného zdravotníctva, že zostane tá povinnosť vo firmách sa pravidelne testovať. Má to zmysel aj v čase omikronu?

Určite to nezabráni nejakému väčšiemu šíreniu na pracoviskách, lebo k nemu jednoducho dôjde. Skrátka ten variant je tak veľmi infekčný, že stačí, aby tam bolo ten nakazený človek chvíľu a v podstate on vydychuje a nadychuje ten aerosol, ktorý keď vdýchnu nejakí jeho spolupracovníci, tak sa behom veľmi krátkej doby nakazia. Čiže keby boli tí pracovníci testovaní každý deň, samozrejme, znížilo by to pravdepodobnosť, že by tam vzniklo nejaké ohnisko, ale časom by aj tak došlo na takomto pracovisku k šíreniu. Naozaj sme sa už dostali do tej fázy, že s tým vírusom sa už jednoducho stretnú všetci alebo takmer všetci bez ohľadu na to, čo robíme, ako často testujeme, alebo aké máme protiepidemiologické opatrenia.

Ešte posledná otázka, aké sú teda vaše pocity, že ideme do tej vlny, vy ešte nemáte možno taký nápor, ako v niektorých nemocniciach, že z čoho máte možno najväčšie obavy alebo na čo čakáte, ako by to mohlo dopadnúť, ako to zvládneme?

Najväčšie obavy máme tie, či budeme mať dostatočnú kapacitu na to, aby sme sa postarali o všetkých pacientov, ktorí to budú potrebovať. Ale to sú v podstate obavy, ktorým čelíme pred každou vlnou. Samozrejme, my už v podstate rok sme žili s tým, že sme sa neobávali toho, že sa môžeme nakaziť počas našej práce, pretože sme boli očkovaní. Teraz nás to očkovanie už nechráni pred nákazou, ale chráni nás pred ťažkým priebehom, takže sa zrejme nakazíme, musíme s tým rátať, ale nebudeme mať ťažký priebeh a možnože na 1 až 2 dni vypadneme z práce a potom budeme môcť zase pracovať. To je vec, ktorá je pred touto vlnou iná než bola pred treťou vlnou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy