Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rekordné počty nových prípadov. V okresoch hlásia nárasty viac ako 100 %
Zdielať na

Rekordné počty nových prípadov. V okresoch hlásia nárasty viac ako 100 %

BRATISLAVA / Malý rekord v počte nových potvrdených prípadov na Slovensku zaznamenali v stredu, 26. januára, keď pribudlo cez 13 000 nových prípadov. Minister Lengvarský hovorí o strojnásobení nových počtov. Najviac ich je na severe Slovenska. Omikron už prevláda na väčšine územia.

Minister Lengvarský: Na vlnu omikronu sme pripravení

"Zatiaľ neevidujeme nápor na nemocnice," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej konferencii o epidemickej situácii. Uviedol, že ministerstvo je pripravené na ďalšiu vlnu pandémie a nárast pozitívne testovaných.

Povinné očkovanie je stále v hre

"Keď uvidíme, že budú možné varianty, alebo priebehy, ktoré budú veľmi vážne, budeme sa musieť zamyslieť nad možnosťou povinného očkovania," povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Vladimír Legnvarský. Je podľa neho potrebné mať dostatok poznatkov, analýz a až potom sa budú môcť rozhodovať o ďalších krokoch. Testovanie vo firmách bude podľa všetkého pokračovať v nezmenenom režime aj vo februári. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva. Ministri o tejto téme nerokovali. "Myslím si, že áno. Predpokladám, že to bude riešené spolu s hlavným hygienikom," odpovedal na minister na otázku, či bude testovanie pokračovať aj v nasledujúcom mesiaci.

Na Slovensku vysoko prevláda variant omikron

Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po rokovaní vládneho kabinetu. Poukázal na to, že kým v súčasnosti Slovensko eviduje denne 8 500 prípadov, minulý týždeň to bolo len 3 600. Počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach klesá na 1 500 s tým, že zostupný charakter pociťujú aj pri liečbe pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

V 14 okresoch trojnásobné prírastky nových prípadov

Slovensko zaznamenalo viac ako dvojnásobný nárast sedemdňovej incidencie. Vlna omikronu na Slovensku rastie prakticky všade a až strojnásobenie počtu nových prípadov evidujú v 14 okresoch. Najhoršia situácia pretrváva v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Stropkov a Dunajská Stredu, kde za posledných sedem dní boli pozitívne testované až dve percentá obyvateľstva. Počet výjazdov vozidiel záchrannej zdravotnej služby ku COVID pacientom mierne stúpol. Nápor na nemocnice šéf rezortu zdravotníctva zatiaľ neeviduje s tým, že zdravotnícke zariadenia sa v súčasnosti pripravujú na tlak v testovaní a aj na prípravu triážnych stanov. "Sme pripravení na to, čo nás čaká, naše prognózy sa napĺňajú,“ dodal Lengvarský.

Rekord vykonaných samotestov

Minulý týždeň bolo na slovenských školách vykonaných cez pol milióna samotestov. "A je to presne 563 470 testov. Pozitivita bola u 2,11 % z nich," informovala pred rokovaním vlády štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová.

Ako ďalej uviedla, aktuálne je 78,8 % výučby prezenčne. "Zdôrazňujem, že zvyšok nie je potvrdená pozitivita, ale sú tam aj tí, ktorí sa dostali do kontaktu s pozitívnym," doplnila tajomníčka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy