Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Heger o povinnom očkovaní: Budeme o ňom uvažovať, ak sa objaví variant, ktorý by mohol dostávať ľudí do nemocníc
Zdielať na

Heger o povinnom očkovaní: Budeme o ňom uvažovať, ak sa objaví variant, ktorý by mohol dostávať ľudí do nemocníc

BRATISLAVA / Uvažovať o povinnom očkovaní môžeme vtedy, keď budú nemocnice zapĺňať pacienti. Uviedol to v stredu, 26. januára, premiér Eduard Heger (OĽaNO) pred rokovaním vlády. Na Slovensku ho môžeme zaviesť podľa analýzy rezortov spravodlivosti a zdravotníctva.

Podľa Eduarda Hegera sú benefity očkovania preukázateľné, "znižujú riziko hospitalizácie a riziko následného úmrtia." Uvažovať o povinnom očkovaní môžeme vtedy, keď budú nemocnice zapĺňať pacienti. "Keďže vidíme, že môžeme zaviesť povinné očkovanie, tak, ak sa objaví variant, ktorý by opäť mohol dostávať ľudí do nemocníc, vtedy môžeme uvažovať o povinnom očkovaní. Toto bol ten najdôležitejší rozhodujúci faktor, kvôli ktorému je potrebné o povinnom očkovaní uvažovať.

Vláda počká, kým odznie omikron

Podľa Hegera vláda počká, kým odznie vlna variantu omikron. Následne prehodnotí, aká je úroveň imunity občanov a či je nutné zaviesť povinné očkovanie, ako aj v akej forme. "Sme vo veľmi prudko stúpajúcej vlne omikron, očakávame, akým spôsobom sa prejaví v našich nemocniciach," hovorí Heger. 

Povinné očkovanie sa dá na základe analýzy zaviesť štyrmi spôsobmi: 

1. novelizácia vyhlášky ministerstva zdravotníctva
2. novelizácia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva alebo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva
3. novelizácia zákona o ochrane verejného zdravia
4. samostatný zákon

"Aktuálne vírus zmutoval a správa sa inak ako jeho predchádzajúce varianty. Omikron je na Slovensku dominantný, šíri sa rýchlejšie. U nezaočkovaných predstavuje o 25 % nižšie riziko hospitalizácie a u zaočkovaných ešte výraznejšie nižšie," informuje tlačový a informačný odbor
Úrad vlády SR. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy