Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podvodov na internete pribúda: Len za dva dni prišli ľudia o tisícky eur
Zdielať na

Podvodov na internete pribúda: Len za dva dni prišli ľudia o tisícky eur

SLOVENSKO / Podvodov na internete pribúda. Páchatelia využívajú nové, ale aj staré overené triky, aby od ľudí získali peniaze. Veľa prípadov sa deje práve na internetových bazároch. Zvýšený počet podvodov eviduje polícia aj v bratislavskom kraji. Len za dva dni prišli ľudia o tisícky eur.

Pri nákupoch na internetových bazároch si netreba dávať pozor len na podozrivých predávajúcich, ale aj na kupujúcich. Páchatelia reagujú na váš inzerát a snažia sa od vás vylákať údaje o platobnej karte. Na ňu vám chcú akože poslať peniaze za tovar, ktorý predávate. Podvodníci si prišli na svoje aj počas uplynulého víkendu. "Len za tieto dva dni evidujeme celkovo 7 prípadov. Páchatelia pri komunikácií s poškodenými poslali odkaz na úhradu poštovného. Po kliknutí na tento odkaz, mali poškodení vyplniť údaje k svojim platobným kartám a bankovým účtom," informuje hovorkyňa KR PZ Bratislava Silvia Šimková. 

V jednom prípade sa inzerujúci nachytať nenechal a kontaktoval políciu. Podvodníci v priebehu jedného víkendu získali viac ako 5-tisíc eur. Podvodníci píšu skomolenou slovenčinou a za tovar, ktorý predávate vám chcú zaplatiť. Nepýtajú si však od vás IBAN alebo číslo účtu, ale číslo vašej karty. Na takýchto podvodníkov sme vás upozorňovali už koncom minulého roka. "Nemôže od vás pýtať číslo kreditnej karty, nemôže od vás pýtať dobu expirácie, security kód," hovorí odborník na IT technológie Ondrej Macko. 

Nachytať sa pokúsili aj manželku pána Andreja, ktorá chcela predať vysávač. Neznámy páchateľ jej napísal len dve hodiny potom ako uverejnila inzerát. "Vyzeralo to dôveryhodne až nato, že tam boli otázky ohľadom čísla karty, cvc kódu a zostatok na účte, To sme sa hneď smiali, že toto už nemá hranice," tvrdí Andrej. 

Manželia sa našťastie nachytať nenechali. Podvodníkovi dokonca poslali odkaz na stránku, kde o takýchto prípadoch píše polícia. "V prípade, ak od Vás neznáma osoba akoukoľvek formou požaduje Vaše údaje k platobným kartám a údaje k službe internetbanking, alebo prihlasovacie údaje a heslo, za žiadnych okolností ich neposkytujte," hovorí Šimková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy