Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nepočujúci majiteľ domu, ktorého časť sa zrútila pre práce v susedstve, sa stále nemôže vrátiť domov
Zdielať na

Nepočujúci majiteľ domu, ktorého časť sa zrútila pre práce v susedstve, sa stále nemôže vrátiť domov

LEVOČA / Nepočujúci Jakub, ktorý sa s otcom vlani v novembri musel vysťahovať z vlastného domu, stále býva v mestskom nájomnom byte. Pri výstavbe susednej bytovky sa na ich dome zrútila stena. Jakub s otcom stále nevedia, či sa niekedy domov vrátia. Navyše, tuhé mrazy im spôsobujú ďalšie škody.

Vonku je zima a na dome bez steny vznikajú podľa Jozefa ďalšie škody. Aj v ostatnú noc klesla teplota na takmer 15 stupňov pod nulou.

"Pomrzla tam voda, kúrenie, všetko," povedal Jakubov otec, Jozef Hradinský. 

Zamrznutá voda, popraskané radiátory. Nepočujúci Jakub s otcom stále bývajú v mestskom nájomnom byte naproti, platí ho firma, ktorá stavia byty. Vždy ale keď idú z mestského bytu niekam, alebo sa do bytu vracajú, vidia tú skazu. Aj Vianoce strávili pod cudzou strechou, vo svojom dome nemohli ostať.

Jakub s otcom na opravu nemajú peniaze. Poisťovňa im odkázala, že keď nebol príčinou prírodný živel, nič nedostanú. Jakub s otcom očakávajú, že im dom opraví ten, kto podľa nich pád steny spôsobil.

"Posledná komunikácia bola v decembri na stavebnom podniku, keď som sa odvolal, lebo som nesúhlasil, aby sa ďalej na týchto parcelách stavalo, aby v prvom rade riešili to, čo sa stalo na našom dome," priblížil Hradiský.

"Vnímam to aj ako ľudské zlyhanie zo strany firmy, že nedokáže komunikovať s pánom Hradiským a dať mu aspoň slovné záruky, že by mohol byť spokojnejší," vyhlásil primátor Spišského Podhradia, Michal Kapusta.

"Plánujeme s pánom Hradiským stretnutie a čo my budeme na tom stretnutí prezentovať, to budeme prezentovať. Dnes je predčasné na túto tému debatovať," uviedol konateľ firmy, Peter Kočiško. 

Jedným z riešení je aj to, že by dom od pána Hradiského odkúpili. Jakubov otec to nevylúčil. Po tom, čo zažil, on už si nevie predstaviť, že by sa do domu vrátil a býval tam. Vybehol len pár minút predtým ako sa stena zrútila.

"Ja som bol tesne predtým vo vnútri a som videl ako sa tie steny rozchádzajú. Veľa nechýbalo, by ma tam bolo prisypalo," dodal Jakubov otec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy