Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemocnice sa pripravujú na vlnu omikronu. V Nitre postavili triážny stan a dokúpili zásoby potravín
Zdielať na

Nemocnice sa pripravujú na vlnu omikronu. V Nitre postavili triážny stan a dokúpili zásoby potravín

NITRA / Na ďalšiu vlnu koronavírusu, ktorú máme na Slovensku sa už pripravujú aj nemocnice. Vysoko infekčný variant mmicrom denne prináša tisíce nakazených. Vo fakultnej nemocnici v Nitre už postavili triážny stan. Taktiež urobili vyššiu zásobu potravín a zdravotníckeho materiálu. Urobili aj ďalšie opatrenia, aby nedošlo k výpadku zamestnancov.

V nitrianskej fakultnej nemocnici majú postavený aj triážny stan, ten bude slúžiť nato, keď covidové ambulancie nebudú zvládať nápor pacientov. Stan je rozdelený na dve časti väčšiu a menšiu, sú tam aj závesy či okná. Pacienti budú na ďalší postup čakať na lôžkach.

"Budú odklonení buď na domácu liečbu alebo na naše pracoviská," povedala hovorkyňa FN Nitra Tatiana Kubinec. Takéto miesta budú v nemocniciach po celom Slovensku. Kým v Banskej Bystrici majú stan už od druhej vlny v Košiciach na to bude vyčlenené samostatná budova. Ide zatiaľ len o prípravu využívať sa budú v prípade potreby.

"Hovoríme v prvom kole o fakultných nemocniciach v krajských mestách plus univerzitné a potom boli vybratých ďalších 19 menších nemocníc," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

V Nitre už pre istotu personál rozdelili do skupín, aby neprišlo k ich masívnemu výpadku. Týka sa to napríklad aj údržbárov či kuchárov. Aktuálne je v karanténe vyše 30 zamestnancov.

V nitrianskej nemocnici už pribudlo aj ďalšie odberné miesto na PCR testovanie, navyšujú taktiež aj počty testov doteraz ich vedeli urobiť zhruba 300. "Denne sme schopní diagnostikovať 500," povedala Kubinec. 

Od 1. februára uzatvárajú v nemocnici dočasne starý vchod, 5 mobilných testovacích miest preto presunuli k hornému vchodu, tie fungujú cez týždeň. 24 hodín denne testujú pacientov, ktorí idú na ošetrenie do nemocnice. "Dnes máme 100 ľudí otestovaných na sobotu je to veľa,"  zdravotník Ivan Sakal. 

Nárast pozitívnych sa dnes odrazil aj v očkovacom centre, ktoré bolo dnes určené pre detských pacientov. Zaočkovali zhruba 100 detí. "Je tam veľký problém s tým, že mnohé sú v karanténe a mnohé sú choré," povedal pediater Tomáš Ragas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy