Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Združenia v gastronómii žiadajú vládu o rýchle prijatie šiestich opatrení
Zdielať na

Združenia v gastronómii žiadajú vládu o rýchle prijatie šiestich opatrení

BRATISLAVA / Viacero združení v reštauračných službách sa spojilo a žiadajú vládu o rýchle prijatie šiestich opatrení, ktoré majú zachrániť ich odvetvie. V súčasnej situácii a pri aktuálnych kompenzáciách podľa nich len nabaľujú dlhy a najbližšie mesiace v roku ich podnikanie môžu definitívne pochovať. Majitelia reštaurácii dodávajú, že aj okamžité otvorenie reštaurácii ich už v súčasnej situácii nezachráni.

Pred nedávnom sme vám priniesli spoveď majiteľa kaviarne, ktorý sa definitívne rozhodol zatvoriť a rozpredával svoje zariadenie. Ďalší hovoria, že sprísnené opatrenia a minimálne tržby ich donútia zatvoriť rovnako a podľa prieskumu medzi prevádzkovateľmi nejde o výnimočný jav. "Úprimne povedané, momentálne nariadenie asi už nás dotlačí aj k uzavretiu prevádzky," hovorí majiteľ reštaurácie Vladimír Sirotka. 

Najskôr slovenské gastro v číslach. Na Slovensku podľa združení máme 12 tisíc podnikov, 53 tisíc priamych a 41 tisíc na gastro naviazaných zamestnancov. Ročný obrat 1,4 miliardy eur. A pre koronu 70% prepad tržieb, pričom šesť z desiatich podnikov zvažuje zatvorenie.

"Vyplatili sme novembrovú mzdu, čoskoro posielame novembrové odvody, nedostali sme od štátu ani euro, veľké peniaze, ktoré sa jednoducho nedajú len tak vyčarovať a toto nás stavia na hranicu bankrotu," tvrdí Štecko zo Zachráňme gastro. "Tá pomoc s nájmami je nefunkčná a musí byť zmenená," hovorí Oto Kóňa z pomáhame si- gastro v korone. 

Gastrobiznis krváca a podniky už od piatka nemôžu maž otvorené terasy a zdá sa, že pravidlá budú ešte prísnejšie. Iniciatíva s názvom Stále máme chuť preto prichádza so žiadosťou na vládu o rýchlejšie a ekonomicky prijateľnejšie kompenzácie.

Prevádzkovatelia gastropodnikov žiadajú 100percentné pokrytie miezd, štátne záruky za úvery, podporu nájomného bez spoluúčasti prenajímateľa, štátny príspevok na jedlo v reštauráciach, dopredu známe podmienky na otvorenie prevádzok a zníženie DPH na stravovacie služby na 10%. Združenie pritom nevymýšľa teplú vodu, ale berie príklady zo zahraničia.

"Zrejme nás v najbližších dňoch nič dobré nečaká, skôr ďalšie sprísňovanie, ale čo bude o týždeň mesiac dva, to potrebujeme vedieť, aby bol jasný plán," hovorí Harbulák. "Aj keď mi je sympatická iniciatíva ministerstva hospodárstva, že sa snaží pootvárať čo najskôr prevádzky, ale to nestačí. Bez kompenzácie to nepôjde v atmosfére, kde ľudia majú strach jednoducho do podnikov chodiť nebudú," hovorí Štecko.

Ministerstvo dopravy, ktoré má pod palcom cestovný ruch prisľúbilo schému pomoci predstaviť v utorok. "Viete, že máme napätý štátny rozpočet, kolabuje nám zdravotníctvo, potrebujeme peniaze do školstva, treba triezvo pristupovať k týmto požiadavkám," hovorí štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy